ГоловнаПолітика

Порошенко написав листа 18 керівникам Євросоюзу

Експрезидент закликає повернутися до питання введення санкцій проти Росії за затримання українських моряків.

Порошенко написав листа 18 керівникам Євросоюзу
Фото: eurosolidarity.org

Лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав лідерів європейських країн подвоїти зусилля і тиск на Росію, щоб Москва звільнила українських заручників. А також, щоб Європа зберегла режим санкцій щодо Росії до відновлення територіальної цілісності і суверенітету України. Про це п'ятий Президент України написав у листах до 18 керівників Євросоюзу, а також до керівників держав та урядів, які є членами Європейської Народної Партії, зокрема: голови Європейської Ради Дональда Туска, голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, канцлерки Німеччини Ангели Меркель.

«Учора я направив лист керівникам країн-членів Ради Європи. Я не можу мовчати, моя команда не може мовчати - ми закликали повернутися до питань запровадження санкцій. Ми закликали політичні сили в Україні підписати Євроатлантичної хартію, щоб зафіксувати наш рух у Євросоюз. Тому наш рух у ЄС - це верховенство права, демократія, вільні вибори, свобода слова і добробут людей, а рух у НАТО - це безпека і повернення наших хлопців з фронту додому, пліч-о-пліч з ними будуть представники 30 країн», - зазначив Петро Порошенко під час виступу на Вінниччині.

Крім того, Петро Порошенко в листі до європейських лідерів нагадав, що Парламентська асамблея Ради Європи «була створена для того, щоб бути на сторожі прав людини і фундаментальних свобод, натомість руйнує власні правила і ставить під загрозу свій міжнародний статус, запрошуючи Російську Федерацію повернутися в Асамблею».

Петро Порошенко зазначив, що повернення делегації РФ відбувається в той самий час, коли Росія продовжує військову агресію на Донбасі, розгортає нові репресії в окупованому Криму, відмовляється виконати обов'язковий наказ Міжнародного трибуналу з морського права з вимогою звільнити 24 українських моряків, як і заперечує нові докази причетності Росії до збивання МН17, який забрав 298 невинних життів. Також лідер «Європейської Солідарності» нагадав, що Російська Федерація не виконала жодної з попередніх вимог ПАРЄ.

«Сьогодні член нашої команди, Голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи сюди, в Україну, для спостереження на виборах. Чому? Тому що не може країна-агресор спостерігати, як ми проводимо парламентські вибори. Це вони будуть нас вчити демократії? Ми повинні діяти рішуче - тільки від наших опонентів ми не чуємо жодного коментаря, вони не збираються захищати державу, їм нема що сказати», - підкреслив Порошенко.

П'ятий Президент України глибоко обурений тим, що основним фактором у поверненні Росії в ПАРЄ стало фінансове питання.

«Ганебним є те, що замість того, щоб закликати Росію дотримуватися фундаментальних принципів і норм Ради Європи, єдиним закликом до Москви є вимога відновити виплату фінансових внесків до бюджету Організації. Це очевидний вибір між цінностями і ціною», - написав Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» переконаний, що мета, яку Москва переслідує в ПАРЄ, - "це не поліпшення стандартів прав людини, не підтримка громадянського суспільства, не виконання рішень Європейського суду з прав людини на території Російської Федерації». Петро Порошенко впевнений, що Кремль прагне підірвати міць демократичної спільноти в захисті верховенства права, нав'язати гібридний наратив з трибуни ПАРЄ, а також отримати індульгенцію для своїх наступних міжнародних злочинів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram