ГоловнаПолітика

"Ексрегіонала" Іванющенка зняли з розшуку

Справу проти колишнього соратника Януковича закрили в квітні 2019 року.

"Ексрегіонала" Іванющенка зняли з розшуку
Фото: kyivpost.ua

Колишнього соратника Віктора Януковича, ексдепутата від "Партії регіонів" Юрія Іванющенка зняли з розшуку. Інформація про його розшук зникла з бази Міністерства внутрішніх справ.

Минулого тижня екснардеп ще був у переліку осіб, які переховуються від органів влади.

У Національній поліції підтвердили, що Іванющенка знято з розшуку на підставі інформації з прокуратури Одеської області, передає УП.

"На початку червня ми отримали постанову прокуратури області про закриття кримінального провадження стосовно вказаного громадянина. За законом це автоматично тягне за собою внесення змін до розшукових баз і зняття з розшуку", - пояснив представник Нацполіції Ярослав Тракало.

Однак, за словами Тракала, з відкритих джерел шляхом моніторингу мережі Інтернет правоохоронці дізналися про нібито скасування закриття кримінального провадження щодо Іванющенка.

"20 червня ми скерували запит в прокуратуру Одеської області і в Генеральну прокуратуру на перепідтвердження. 25 червня прокуратура Одеської області надіслала офіційний документ (копію постанови), в якому зазначено про ухвалене рішення щодо закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю складу злочину в діях цього громадянина", - розповів представник поліції.

"Відповідно, 27 червня картка розшуку була припинена на підставі первинних, а також перепідтверджувальних документів про закриття провадження", - повідомив Тракало.

Представник Нацполіції пояснив, що розшук може бути розпочато знову у разі отримання нового доручення та відповідної постанови прокуратури.

У прокуратурі Одеської області підтвердили, що закрили справу проти Іванющенка у квітні 2019 року.

Серед причин прокуратура назвала, по-перше, скасування Конституційним судом статті про незаконне збагачення, по-друге, зобов'язання судів закрити справу у тій частині, яка стосувалася "рейдерства" одеського ринку.

Прокуратура підтвердила, що скерувала рішення про закриття справи "до компетентних органів, які займалися розшуком підозрюваного".

Водночас, у прокуратурі стверджують, що нібито "зараз триває досудове розслідування за фактом можливого вимагання права на майно та заволодіння бюджетними коштами". Чого саме стосується ця справа, розслідування якої триває, правоохоронці не повідомили.

Прес-секретар глави ГПУ Лариса Сарган заявила, що заступник генпрокурора нібито відновив одну з частин справи, яка стосувалася вимагання частки в одеському ринку "7 кілометр".

Іванющенка оголосили в розшук на початку 2015 року. За неофіційними даними, він втік з України в грудні 2014-го. ГПУ підозрювала його за двома епізодами - у розтраті грошей, виділених в рамках кіотського протоколу на утеплення об'єктів соціальної сфери у Луганській області. Другий епізод стосується заволодіння часткою в статутному фонді ТОВ "Промринок "(ринок "7-й кілометр" в Одесі).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram