ГоловнаПолітика

ЦВК зареєструвала Клюєва і Шарія кандидатами в депутати

Комісія переглянула свої рішення на вимогу суду.

ЦВК зареєструвала Клюєва і Шарія кандидатами в депутати
Андрей Клюев и Анатолий Шарий
Фото: колаж Lb.ua

Центральна виборча комісія зареєструвала колишнього голову Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва і відеоблогера Анатолія Шарія кандидатами в депутати Верховної Ради.

Рішення було прийнято на засіданні комісії у вівторок.

За даними Генпрокуратури, Клюєв з лютого 2014 року не живе в Україні і розшукується правоохоронними органами. Але згідно з даними Державної прикордонної служби, ексголова Адміністрації не був в Україні тільки 9 днів у січні 2014 року.

Тож вважається, що він перебуває за місцем реєстрації в Донецьку і має право балотуватися в депутати.

ЦВК на виконання рішення Верховного Суду зареєструвала Клюєва кандидатом у депутати в одномандатному окрузі №46 у Донецькій області.

Шарій теж не проживає в Україні. Він виїхав з країни незабаром після стрілянини в київському ресторані MacDonalds у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з іншим відвідувачем. Шарія звинуватили в грубому порушенні громадського порядку з мотивів очевидної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу).

Шарій виїхав до Європи і отримав статус біженця в Литві.

Тепер він включений до виборчого списку політичної партії "Партія Шарія" під №1 в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Постанову прийнято на виконання рішення Верховного Суду, який відмовився визнавати факт непроживання кандидата в Україні протягом останніх п'яти років. При цьому членів ЦВК обурило таке рішення, і вони назвали його абсурдним.

Нагадаємо, що спочатку ЦВК відмовила і Клюєву, і Шарію в реєстрації, але переглянула свої рішення на вимогу судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram