ГоловнаПолітика

Росія знову скликає Раду Безпеки ООН з приводу українського мовного закону

20 травня Рада Безпеки відмовилася розглядати український закон про мову на вимогу Росії.

Росія знову скликає Раду Безпеки ООН з приводу українського мовного закону
Фото: Facebook/Петро Порошенко

Делегація Росії повторно звернулася з вимогою обговорити український мовний закон у Радбезі ООН. Сьогодні під час узгодження програми роботи на поточний місяць таке засідання попередньо запланували на 16 липня.

Про це повідомив співробітник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Як ми пам'ятаємо, 20 травня російська сторона намагалася скликати притягнуте за вуха засідання в день інавгурації президента України. Цього разу формальним приводом стало набуття чинності закону. Хоча всі розуміють, що Москву цікавить не так закон про мову, як будь-яка можливість для дестабілізації ситуації в Україні. Українська делегація в ООН неодноразово заявляла, що мовний закон є внутрішнім питанням нашої держави. Рада Безпеки до нього не причетна", - написав дипломат на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Ніколенка, Україна разом із партнерами використовує засідання, щоб обговорити нагальні проблемні питання російсько-українського конфлікту, перш за все - звільнення українських моряків і політичних в'язнів, обстріли на Донбасі, в результаті яких гинуть люди, а також відповідальність Росії за катастрофу літака МН17.

Нагадаємо, 20 травня 2019 року делегація РФ намагалася провести засідання Радбезу ООН з приводу українського закону про мову. Воно не відбулося через провал процедурного голосування за порядок денний. На початку засідання представники кількох країн висловилися проти розгляду цього питання, зокрема в день інавгурації нового президента України, заявляючи про намір Росії натиснути так на Київ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram