ГоловнаПолітика

Дев'ятьом захопленим українським морякам оголосили звинувачення в остаточній редакції, - адвокат

Міжнародний трибунал зобов'язав Росію негайно звільнити 24 українських моряків і захоплені кораблі.

Дев'ятьом захопленим українським морякам оголосили звинувачення в остаточній редакції, - адвокат
Денис Гриценко
Фото: facebook.com/nikolay.polozov

У Москві відбулися слідчі дії щодо українського військового моряка Дениса Гриценка,  під час яких йому оголосили звинувачення в остаточній редакції.

Денис Гриценко став дев'ятим захопленим українським моряком, якому слідство ФСБ Росії оголосило звинувачення в остаточній редакції, повідомив російський адвокат Микола Полозов.

За його словами, під час слідчих дій Гриценко і його адвокати були ознайомлені з результатом проведеної комісійної ситуаційної судової експертизи.

"Крім того, стосовно Дениса Гриценка був проведений додатковий допит, під час якого він повідомив відомості, передбачені статтею 17 ІІІ Женевської конвенції. Під час допиту захист долучив завірену копію резолюції ПАРЄ 2292 від 26.06.2019 з перекладом, в якій, згідно з пунктом 13.1, міститься вимога про звільнення 24 українських військових моряків", - написав Полозов у фейсбуці.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон у листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, що містила пропозицію про надання українською стороною письмових гарантій участі в продовженні кримінального переслідування моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав пропозицію Росії щодо моряків пасткою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram