ГоловнаПолітика

"Опора" зафіксувала кілька випадків агітації з ознаками непрямого підкупу виборців

Кандидати або пов'язані з ними благодійні організації пропонували виборцям безкоштовні або на пільгових умовах товари і послуги.

"Опора" зафіксувала кілька випадків агітації з ознаками непрямого підкупу виборців
Фото: evplanet.org

У червні спостерігачі громадянської мережі "Опора" зафіксували кілька випадків агітації зареєстрованих кандидатів у депутати з ознаками непрямого підкупу виборців.

Про це повідомляється на сайті "Опори".

Відзначається, що учасники передвиборної боротьби або пов'язані з ними благодійні організації пропонували виборцям безкоштовні або на пільгових умовах товари і послуги, а також реалізовували у виборчих округах інфраструктуру або соціальні проекти.

"Спрямованість кандидатів на матеріальне стимулювання виборців може поставити під загрозу умови вільного волевиявлення громадян", - підкреслили в організації.

"На жаль, залишається фактором впливу незаконна агітація у формі «благодійності» і непрямого підкупу виборців ... Зараз балотується 307 народних депутатів, очевидно, що частково вони намагаються імітувати депутатську звітність перед виборцями свого округу, а також здійснювати заходи, які не мають стосунку до закону України «Про статус народного депутата». Проте, під час виборчого процесу ми фіксуємо такі дії, як і зловживання адміністративним ресурсом, і передвиборчу «благодійність» з порушенням правил передвиборної агітації", - зазначила керівник "Опори" Ольга Айвазовська.

Також, за даними організації, агітаційна активність кандидатів спостерігається переважно в обласних центрах і великих містах, тоді як в невеликих населених пунктах спостерігачі фіксували лише поодинокі заходи кандидатів.

Відзначається, що найдинамічніша дострокова агітаційна кампанія була в Київській і Львівській областях, найнижча - в Донецькій і Луганській.

Нагадаємо, на початку червня "Опора" оприлюднила звіт з порушеннями під час виборчого процесу на дострокових парламентських виборах - в організації, зокрема, заявили про фальстарт виборчої кампанії і кампаній "чорного піару".

У травні поліція Луганської області отримала дві заяви про підкуп виборців цукром.

.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram