ГоловнаПолітика

Зеленський ініціював дисциплінарне провадження проти Клімкіна

Президент готовий обговорювати умови звільнення моряків, а міністр відкинув російську ноту.

Зеленський ініціював дисциплінарне провадження проти Клімкіна
Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський ініціював дисциплінарне провадження проти міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Про це йдеться на сайті голови держави з посиланням на керівника Офісу президента Андрія Богдана.

"З огляду на те, що міністр закордонних справ України особисто несе відповідальність за стан справ у дорученій йому сфері, вважаю за необхідне порушити питання про проведення дисциплінарного провадження стосовно міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, про результати якого проінформувати", - йдеться в листі голови держави на ім'я прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Невдоволення Клімкіним пов'язане з тим, що МЗС не проінформувало Зеленського про ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації від 25 червня стосовно звільнення полонених українських моряків і ноту-відповідь української сторони.

Богдан зазначив, що, згідно зі ст.ст. 102 і 106 Конституції України, президент відповідає за міжнародний напрямок і визначає зовнішню політику, а згідно з положенням про Міністерство закордонних справ, міністр закордонних справ зобов'язаний доповідати голові держави про події на кшталт ноти Міністерства закордонних справ Російської Федерації.

За його словами, запропонована РФ процедура звільнення українських моряків була неприйнятною, але "в переговорному процесі можна досягти компромісу і повернути наших громадян".

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський різко розкритикував роботу українського МЗС у питанні звільнення полонених українських моряків. Президент звинуватив український парламент і заявив про відсутність комунікації з головою МЗС Павлом Клімкіним. За словами Зеленського, з інтернету він дізнався про ноту РФ з умовами повернення українських моряків, захоплених поблизу окупованого Криму, і про ноту-відповідь з відмовою від цих вимог, яку відправило українське МЗС.

Після цього Клімкін вирішив усунутися від посади і пішов у відпустку до звільнення.

Павло Клімкін очолює МЗС України з 19 червня 2014 року.

17 травня 2019 року він подав у відставку, але Верховна Рада відмовилася прийняти її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram