ГоловнаПолітика

Секретар РНБО назвав головні виклики для національної безпеки

"Номер один - війна. Динаміка вказує на те, що Росія до чогось готується".

Секретар РНБО назвав головні виклики для національної безпеки
Фото: Операція об'єднаних сил\FB

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк назвав головні виклики для національної безпеки.

"Номер один - безумовно, війна", - сказав Данилюк в інтерв'ю LB.ua.

Він сказав, що Росія постійно нарощує свій потенціал безпосередньо біля від нашої території, "тож не можна ігнорувати і розслаблятися".

"Зараз видно, що Росія не в розслабленому стані, вони постійно посилюють свою готовність до наступальних дій в Україні... Динаміка вказує на те, що Росія до чогось готується. У них кілька сценаріїв, залежно від того, що буде у нас. Це явно якісь наступальні дії", - сказав Данилюк.

Другим викликом, на думку секретаря РНБО, є енергетика.

"Тут кілька загроз, пов'язаних з обмежувальними заходами Російської Федерації, яка намагається впливати на окремих наших політиків, бізнесменів. Коксівне вугілля. Транзит газу. Ми ж розуміємо, що робить Росія - фактично заливає Європу газом, щоб припинити його транспортування через Україну фізично з 1 січня. Таких проблем дуже багато, і нам потрібно мати на них відповідь. До речі, питання того, як нам забезпечити довгостроковий транзит газу, - це питання національної безпеки чистої води. Як і більш короткострокове завдання - як зробити так, щоб у нас було достатньо газу, щоб уся територія України була взимку ним забезпечена", - сказав Данилюк.

Також, перераховуючи виклики, він нагадав про незадовільну епідеміологічну ситуації з кором, вплив російської пропаганди і про кібербезпеку.

Данилюк вважає загрозою нацбезпеці і зростання проросійських настроїв в Україні, але, на його думку, обрання Володимира Зеленського цю ситуацію змінило.

"Володимиру Зеленському вдалося переломити цей одвічний поділ українців на Захід і Схід, який штучно підтримувався старими політичними елітами. За рахунок цього, думаю, «Опоблок» набере менше", - вважає він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram