ГоловнаПолітика

Глава президентського офісу Богдан готовий "дозволити Донецьку й Луганську російську мову"

Богдан не уточнив, хто забороняє жителям Донбасу говорити по-російськи.

Глава офісу президента України Андрій Богдан згоден надати російській мові регіональний статус у Донецькій і Луганській областях, якщо ці регіони повернуться під контроль України. Про це він сказав у інтерв'ю РБК-Україна.

"Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку й Луганську державну - українську, регіональну - російську й за умови, що після цього вони - територія України", - зазначив Богдан.

Відповідаючи на запитання, "а якщо так само захоче Харків і Одеса", Богдан сказав: "Давайте тоді всіх змусимо розмовляти по-українськи? Тоді зупинимося на тому, що Україна - це в нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області. Ми повинні шукати компроміси чи ми повинні всім нав'язувати думку якоїсь частини України?"

Водночас Богдан виступає проти того, щоб зробити російську другою державною.

"Я сам зі Львова, у мене ж там "бандерівці", я за українську мову і я за Україну. Але в нас є проблема, її треба вирішувати. Ми говоримо нескінченно, а нічого не вирішуємо, а треба вирішувати", - уточнив він.

Нагадаємо, 2012 року Верховна Рада ухвалила скандальний "закон Колесніченка-Ківалова" про мови. Він передбачав, що якщо число носіїв регіональної мови на певній території становить не менш як 10% від загальної чисельності населення, ця мова може використовуватися в роботі місцевих органів самоврядування та офіційному документообігу нарівні з державною.

28 лютого 2018 року Конституційний суд України скасував дію "мовного закону", визнавши його неконституційним. Після цього обласні ради в областях, де російська мова мала статус регіонального, скасували свої рішення.

Згідно зі ст. 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram