ГоловнаПолітика

Українському архієпископу Борисові Ґудзяку вручили нагороду американського Університету Нотр-Дам

У минулому її лауреатами були Джиммі Картер і мати Тереза.

Українському архієпископу Борисові Ґудзяку вручили нагороду американського Університету Нотр-Дам
Гудзяк (справа) и ректор Нотр-Дама Джон Дженкинс
Фото: nd.edu

Архієпископ Української греко-католицької церкви Борис Ґудзяк у суботу, 29 червня, удостоївся нагороди Університету Нотр-Дам за роль у створенні першого католицького університету на території колишнього СРСР - Українського католицького університету.

Про це йдеться на сайті американського університету.

Нагорода Університету Нотр-Дам присуджується "чоловікам і жінкам, чиє життя і справи продемонстрували зразкову відданість ідеалам, за які виступає Університет: вірі, дослідженням, освіті, правосуддю, службі суспільству, миру й піклуванню про найбільш уразливих".

Раніше цю нагороду вручали тільки 11 разів. Її володарями в минулому були, зокрема, президент США Джиммі Картер з дружиною, мати Тереза, лауреат Нобелівської премії світу 1998 року Джон Х'юм, боснійський кардинал Вінко Пуліч та інші видатні особистості.

Нагороду українському архієпископу вручив президент Нотр-Дама Джон Дженкінс.

Владика Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 року в американському місті Сіракузи в родині емігрантів з України. Навчався в місцевому університеті, і пізніше в Папському Урбаніанському університеті.

1992 року Ґудзяк переїхав до Львова, де був призначений головою комісії з відновлення Львівської богословської академії, і пізніше став ректором Українського католицького університету, відкритого на базі цієї академії. 2013 року був обраний президентом УКУ.

2012 року Борис Ґудзяк був проголошений Папою Бенедиктом XVI єпископом УГКЦ для вірян Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії.

2019 року Гудзяк був призначений архієпископом-митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram