ГоловнаПолітика

"Північний потік-2" побудують в обхід територіальних вод Данії

У компанії заявили про два альтернативні маршрути.

"Північний потік-2" побудують в обхід територіальних вод Данії
Фото: ritmeurasia.org

Компанія-оператор Nord Stream 2 AG відкликала свою заявку на прокладення газопроводу "Північний потік-2" через територіальні води Данії. Повідомлення про це в п'ятницю, 28 червня, поширила прес-служба компанії

“Компанія вважає себе зобов'язаною зробити такий крок, "оскільки за два роки, що минули після подання заявки, уряд Данії не продемонстрував жодних ознак до ухвалення рішення", - заявив глава Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг.

Йдеться про основний маршрут газопроводу, який повинен був пройти південніше острова Борнхольм, що належить Данії.

Як вказується в повідомленні, у компанії є ще два альтернативних маршрути, які повинні пройти на північний захід і на південний схід від острова відповідно. Однак вони будуть прокладені через міжнародні води і не вимагають отримання дозволу від МЗС Данії.

Енергетичне агентство Данії заявило, що взяло до відома рішення Nord Stream 2 і продовжує обробляти дві альтернативні заявки, пише Немецкая волна.

Пропоновані маршрути проходять поза територією Данії і можуть бути відхилені тільки з екологічних міркувань або можливих обмежень для судноплавства, підкреслили у відомстві.

Раніше глава Газпрому Олексій Міллер заявив, що навіть якщо не вдасться отримати дозвіл від Данії, будівництво "Північного потоку-2" буде завершено, як і планувалося до кінця 2019 року.

Нагадаємо, на цьому тижні на Конгресі США схвалили санкції проти "Північного потоку-2". Законопроект має шанс бути проголосованим у Сенаті і підписаним Президентом США вже в серпні.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників з РФ з споживачами в Європі. Його планова протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу в рік. Проект реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Противниками будівництва виступають країни-транзитери російського газу - Україна і Польща, а також низка країн Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram