ГоловнаПолітика

Верховний Суд відхилив апеляцію ЦВК на участь партії Саакашвілі у виборах

Рішення було прийнято вночі 29 червня.

Верховний Суд відхилив апеляцію ЦВК на участь партії Саакашвілі у виборах
Фото: EPA/UPG

Касаційний адміністративний суд в складі Верховного Суду відхилив апеляційну скаргу Центрвиборчкому з приводу реєстрації кандидатів у народні депутати від партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі.

Рішення прийнято вночі 29 червня, пише "Укрінформ".

Суд залишив чинним рішення Шостого апеляційного адміністративного суду Києва, який скасував постанову ЦВК про відмову в реєстрації кандидатів РНС і зобов'язав повторно розглянути документи партії.

"Верховний Суд постановив: апеляційну скаргу Центральної виборчої комісії залишити без задоволення, рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 червня 2019 року - без змін. Постанова набирає чинності з дати її прийняття і оскарженню не підлягає", - йдеться в рішенні суду.

Таким чином, ЦВК зобов'язали повторно розглянути документи партії "Рух нових сил", подані на реєстрацію для участі в позачергових парламентських виборах.

Глава ЦВК Тетяна Сліпачук раніше сказала, що суди можуть зробити певний юридичний висновок з приводу рішень комісії, але єдиний орган, який уповноважений реєструвати кандидатів у депутати, - це Центрвиборчком. Тому рішення суду ще не означає автоматичну участь РНС у виборах.

Реєстрація кандидатів на дострокові вибори до Верховної Ради завершилася 25 червня.

Нагадаємо, 23 червня ЦВК відмовилася зареєструвати всіх кандидатів від "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі як за списком, так і в одномандатних виборчих округах.

Підставою для такого рішення стало те, що вибори до Верховної Ради були оголошені 21 травня, а партія подала документи, які свідчать, що рада РНС нібито розглядала питання, пов'язані з участю у виборах, ще 8 травня. Комісія констатувала, що скликання і проведення позачергового з'їзду РНС, а також затвердження списку кандидатів проходило з порушенням вимог статуту партії.

У першу п'ятірку списку РНС повинні були увійти Саакашвілі, екс-заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе, громадський діяч Олесь Доній, одеська гросмейстер Наталія Жукова та екс-міністр економіки Володимир Лановий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram