ГоловнаПолітика

Окупаційний суд відібрав у ПЦУ храм у Сімферополі

Приводом стала надумана заборгованість в 1 гривню. 

Окупаційний суд відібрав у ПЦУ храм у Сімферополі
Фото: yuhanson.livejournal.com

Арбітражний суд Криму, який контролюється окупаційною владою, відібрав у Православної церкви України кафедральний собор святих рівноапостольних Володимира й Ольги в Сімферополі.

Про це повідомило видання "Крим.Реалії".

Суддя Вадим Шкуро постановив частково задовольнити позов окупаційного міністерства майнових і земельних відносин до Кримської єпархії.

Згідно з рішенням, приміщення передається в користування відомства. Кримську єпархію також зобов'язали виплатити 12 тисяч рублів (близько 5 тисяч гривень) державного мита.

Представник Кримської єпархії в Європейському суді з прав людини Сергій Заєць сказав, що рішення фактично означає фізичну ліквідацію управління Кримської єпархії, яка залишається без приміщення для своєї діяльності.

За його словами, формальною підставою для судового позову стала "надумана заборгованість (за оренду) на суму в 1 гривню". При цьому місцева влада, навіть не чекаючи рішення суду, почала в будівлі ремонт, тому через розібраний дах значну частину храму підтопило.

Нагадаємо, що священнослужителі в умовах окупації повинні користуватися захистом норм міжнародного гуманітарного права, але Росія їх не дотримується.

Одним з перших вимог російської влади після анексії стала перереєстрація всіх релігійних організацій півострова. Українська православна церква Київського патріархату (що стала пізніше частиною Православної церкви України) не підкорилася вимогам окупаційної влади. Кримська єпархія УПЦ Московського патріархату, на відміну від Київського, пройшла перереєстрацію в грудні 2014 року.

З початку окупації на територію Криму разом з російським законодавством поширилася також загальна політика нетерпимості щодо інших християнських конфесій, за винятком Московського патріархату. Це призвело до того, що за час окупації становище УПЦ (ПЦУ) на півострові значно погіршилося.

Станом на початок 2014 року в Криму було 46 парафій УПЦ КП. У перший же рік окупації 38 з них припинили діяльність, за даними Української Гельсінської групи.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram