ГоловнаПолітика

МЗС України назвало умови співпраці з новим генсеком Ради Європи

Представниця Хорватії Марія Пейчинович-Бурич вступає на посаду восени цього року.

МЗС України назвало умови співпраці з новим генсеком Ради Європи
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України назвало умови співпраці з новим генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич, яка вступає на посаду восени цього року.

У коментарі прес-центру МЗС підкреслили, що Пейчинович-Бурич вступає на посаду за часів, коли Рада Європи переживає одну з найсерйозніших криз у своїй історії.

Українські дипломати нагадали, що з рішенням про беззастережне повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи РЄ втратила свій авторитет, а значить і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини і демократію в усіх державах-членах.

"Попередній Генеральний секретар, на жаль, не зміг вивести Організацію на шлях розв'язання кризи, а більшість його дій навпаки привели до її поглиблення. Рада Європи не змогла дати адекватну відповідь ні на російську агресію в Грузії, ні на міграційну кризу в Європі, і виявилася політично слабкою перед триваючою російською агресією в Україні", - відзначили в МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві заявили, що очікують конкретних кроків Генерального секретаря для забезпечення виконання Росією вимог, що містяться в рішеннях Ради Європи про припинення російської агресії проти України, в тому числі про звільнення незаконно захоплених українських моряків, українських політичних в'язнів, незаконно утримуваних в окупованому Криму і на території РФ, припинення системних переслідувань кримських татар і зняття заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на тимчасово окупованому півострові.

Міністерство також пропонує новій керівниці Секретаріату РЄ розробити нову стратегію ефективного управління людськими, фінансовими і адміністративними ресурсами організації, які дозволять позбутися марнотратства.

"Закликаємо до конструктивної співпраці і взаємодії генсекретаря з Комітетом міністрів Ради Європи та його головуванням, яке здійснює політичне керівництво організацією. В такому розумінні МЗС України готове співпрацювати з новим генеральним секретарем в створенні умов для того, щоб Рада Європи змогла отримати шанс на шлях до відновлення авторитету. МЗС буде тісно співпрацювати з подальшим головуванням Грузії в Комітеті міністрів РЄ для досягнення цих цілей", - підкреслили у відомстві.

Нагадаємо, на цьому тижні ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає всі повноваження російській делегації, хоча країна не виконала жодної вимоги Асамблеї. Того ж дня делегації семи країн, включаючи Україну, припинили роботу в Асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram