ГоловнаПолітика

Коли одна людина купує три телеканали, створюється монополія на свободу слова, - Березюк

Держава зобов'язана на це відреагувати, вважає експерт.

Коли одна людина купує три телеканали, створюється монополія на свободу слова, - Березюк
Олег Березюк
Фото: Макс Левин

Держава не має права стояти осторонь процесів на медіаринку і має боротися з монополізацією свободи слова так само, як АМКУ бореться з монополіями в бізнесі. Про це на круглому столі "Свобода слова у виборчому процесі" в Інституті Горшеніна заявив адвокат, голова Українського юридичного товариства Олег Березюк.

"Якщо ми говоримо про бізнес, то ми говоримо про те, що, з одного боку, повинна бути свобода підприємницької діяльності, з іншого боку - бізнес не може бути абсолютно нічим не зв'язаний. Він повинен бути контрольованим, щоб не допустити монополій. Коли ми говоримо про вибори, очевидно, що коли одна людина скуповує 3-4 телеканали, створюється монополія на свободу слова. Про яку свободу може йтися, якщо є монополія? Це робиться для того, щоб формувати громадську думку, щоб привести до влади певну політичну силу і монополізувати владу в країні. Чим закінчується монополізація влади, ми знаємо - абсолютною диктатурою. Чим закінчується абсолютна диктатура? Напевно, нічим добрим", - підкреслив юрист.

На думку експерта, держава зобов'язана втрутитися в процеси на медіаринку, щоб захистити свободу слова.

"Звичайно, держава не має права стояти осторонь цього процесу. Коли ми говоримо про бізнес, там є Антимонопольний комітет, який повинен не допускати монополізації, регулюючи підприємницьку діяльність. Те саме можна сказати про свободу слова - є відповідний орган, який, як і АМКУ, повинен стежити за тим, щоб не було монополізації в ЗМІ. Ми живемо в інформаційному суспільстві і дуже обережно повинні ставитися до абсолютизації свободи слова", - сказав Олег Березюк.

Нагадаємо, депутат Верховної Ради Тарас Козак, наближений до Віктора Медведчука, став власником телеканалу ZIK (компанії "Міст ТБ" і ТРК "Нові комунікації"). Тепер йому належать три канали: "112 Україна", NewsOne і Zik.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram