ГоловнаПолітика

Депутата Словаччини, який виступив проти Росії в ПАРЄ, хочуть виключити з делегації

Його відсторонення - це порушення статуту Ради Європи, оскільки жоден представник не може бути позбавлений своєї посади під час сесії Асамблеї без її згоди.

Депутата Словаччини, який виступив проти Росії в ПАРЄ, хочуть виключити з делегації
Фото: Martin Poliačik\фб

Зі складу делегації Словаччини в ПАРЄ запропонували виключити Мартіна Полячика, який виступив проти повернення Росії в Асамблею. Про це Полячик написав на своїй сторінці на фейсбуці.

Він став єдиним делегатом від Словаччини, який приєднався до заяви делегатів від семи країн проти повернення делегації Росії в ПАРЄ.

"Я щойно дізнався, що завтра мене хочуть усунути з посади заступника голови словацької делегації в ПАРЄ. Причина полягає в тому, що я приєднався до виступу моїх колег і висловив своє невдоволення поведінкою Парламентської асамблеї щодо права голосу Російської Федерації", - написав він.

Полячик зазначив, що підписував заяву своїм ім'ям, а не від імені всієї Словаччини.

"Я ніколи не говорив і не заявляв, що я чи словацька делегація залишають Парламентську асамблею. У тексті чітко сказано: "Ми повертаємося додому, щоб проконсультуватися з нашими парламентами й урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях", - підкреслив депутат.

Крім того, він зазначив: якщо його відсторонять, це буде порушенням статуту Ради Європи, оскільки, згідно з 25-ю статтею, жоден представник не може бути позбавлений своєї посади під час сесії Асамблеї без її згоди.

Нагадаємо, в ніч проти 25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає Російській Федерації право голосу на засіданнях. Рішення підтримали 118 делегатів, 62 проголосували проти, 10 - утрималися.

26 червня ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації в Асамблеї. Після голосування делегація України в повному складі зібралася в центрі залу й оголосила, що виходить із зали. Засідання ПАРЄ було перервано.

Після цього делегації семи країн - членів ПАРЄ заявили про демарш і оголосили про спільні дії у відповідь на повернення РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram