ГоловнаПолітика

Делегації семи країн заявили про демарш після підтвердження повноважень Росії в ПАРЄ

Естонія, Грузія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина та Україна оголосили про спільні дії у відповідь на повернення РФ.

Делегації семи країн - членів ПАРЄ заявили про спільні дії у відповідь на підтвердження повноважень і повернення всіх прав в Асамблеї російській делегації.

Відповідна заява була оприлюднена в залі засідань після голосування за повне відновлення повноважень делегації Російської Федерації.

Про це повідомив член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Леонід Ємець.

"Вчора українська делегація в ПАРЄ заявила про демарш. Сьогодні Польща, Литва, Словаччина, Естонія і Грузія разом з Україною стали разом. Делегації оголосили про неприпустимість зняття санкцій з Росії. І про загрозу від такого рішення для самого існування ПАРЄ. І звернулися до своїх парламентів і урядів щодо ухвалення рішення про подальшу участь у роботі ПАРЄ", - написав Ємець у Facebook, розмістивши текст спільної заяви делегацій, які заявили про демарш.

Перший віце-спікер Верховної Ради, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко також розмістила на своїй сторінці в Facebook текст цього документа, написавши, що його підписали члени делегацій семи країн - Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України.

"Сьогодні ми, як делегати наших країн, не маємо відповідей перед нашими громадянами, як Рада Європи захищає їхні права, якщо вона виявляє більшу зацікавленість у захисті добробуту агресора, ніж жертв агресії та репресій. Майбутнє РЄ загалом перебуває під загрозою, тому що РЄ втрачає довіру людей, яких вона захищає. Ми повертаємося додому, щоб проконсультуватися з нашими парламентами і урядами про спільні дії в асамблеї на наступних сесіях", - йдеться в заяві.

У документі наголошується, що безумовне відновлення прав російської делегації без дотримання Росією жодної з численних вимог асамблеї суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту.

"Цей крок дає дуже неправильний сигнал країні, яка вдається до збройної агресії, отруєння людей із застосуванням хімічної зброї і не сприяє, а прагне дестабілізувати демократію у всій Європі", - йдеться в заяві.

Підписанти висловили сподівання, що новообраний генеральний секретар ПАРЄ знайде спосіб вирішити безпрецедентну кризу довіри.

Нагадаємо, вночі 25 червня ПАРЄ проголосувала за повернення Росії до Ради Європи. Президент Володимир Зеленський заявив про своє розчарування щодо цього рішення.

На знак протесту українська делегація покинула залу засідання ПАРЄ. А депутат Олексій Гончаренко заявив, що делегація звертається в Раду з проханням терміново розглянути питання припинення її участі в роботі Асамблеї.

Делегація РФ у ПАРЄ була позбавлена основних повноважень у 2014 році. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ не стала повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік. У квітні 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", яка спочатку мала на меті зняття санкційного тиску з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram