ГоловнаПолітика

ФСБ висунула остаточне звинувачення одному з українських моряків

Мічмана "Яни Капу" звинувачують у незаконному перетині російського кордону.

ФСБ висунула остаточне звинувачення одному з українських моряків
Фото: EPA/UPG

ФСБ Росії оголосила остаточні звинувачення мічманові українського буксира "Яни Капу" Юрію Будзилу. Про це написав сьогодні адвокат українського моряка Айдер Азаматов на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Сьогодні (25.06.2019) відбулися слідчі дії з Юрієм Олександровичем Будзилом. Слідчий ознайомив його і захист з висновком судової експертизи, висунув обвинувачення у вчиненні злочину за ч.3, ст.322 КК РФ ("Незаконний перетин Державного кордону, вчинений групою осіб за попередньою змовою або організованою групою або із застосуванням насильства чи погрозою його застосування") в остаточній редакції і ознайомив з іншими процесуальними документами", - написав Азаматов.

Будзило, як і раніше, своєї провини не визнав, вкотре заявив, що є військовополоненим, вимагає застосування до нього й інших українських моряків положень Женевської конвенції.

Нагадаємо, сьогодні завершився термін, протягом якого Росія мала відзвітувати перед Міжнародним трибуналом ООН з морського права про звільнення захоплених у полон українських моряків і трьох кораблів. Однак цього не сталося, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков ще раз підтвердив, що Росія не визнає юрисдикції міжнародного суду і не буде виконувати його вимогу.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram