ГоловнаПолітика

Філарет відмовився визнавати рішення "так званої ПЦУ"

Церква Філарета створила власний синод.

Філарет відмовився визнавати рішення "так званої ПЦУ"
Фото: cerkva.info

Предстоятель УПЦ Київського патріархату заявив, що рішення синоду Православної церкви України про позбавлення влади над Київською єпархією його не стосується.

Про це він сказав на прес-конференції у вівторок.

"Ми церква незалежна. У нас був собор 20 червня, і ми там заявили, що не належимо до цієї так званої ПЦУ. Їх постанови і покарання нас не стосуються", - сказав Філарет.

"Від цієї так званої ПЦУ ми відмежовуємося, це не наша церква", - додав він.

Православна церква України передала в безпосереднє управління митрополита Епіфанія всі монастирі і храми Києва. Філарет вважає такі дії рейдерською атакою.

За його словами, ПЦУ захопила Свято-Феодосіївський чоловічий монастир у Києві і церкву Пирогощі на Контрактовій площі. "Зараз планується захоплення Володимирського собору", - заявив Філарет.

Він сказав, що не збирається захищати інтереси Київського патріархату в судах, тому що "суди у нас продажні, там можуть захистити неправду". Натомість Філарет збирається апелювати до української та світової громадськості.

На прес-конференції Філарет також розповів, що УПЦ Київського патріархату вже створила власний синод із п'яти осіб. У нього входять, крім самого Філарета, ще чотири архієреї. "Їх п'ять, [але] буде і дванадцять, коли виростемо, буде і більше", - упевнений він.

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Бєлгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). Того ж дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП - архімандрита Андрія (Маруцака) і ієромонаха Іллю (Зеленського).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram