ГоловнаПолітика

Українська делегація в ПАРЄ допускає можливість припинення участі в асамблеї

"Ми не бачимо себе в одному залі з росіянами".

Українська делегація в ПАРЄ допускає можливість припинення участі в асамблеї
Фото: Михаил Палинчак

Після повернення повноважень делегації Російської Федерації в Парламентській Асамблеї Ради Європи українська делегація може призупинити свою участь у цій організації.

Про це заявила виконувачка обов'язків голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Марія Іонова, передає "Інтерфакс-Україна".

"Делегація збереться і буде вирішувати. У принципі ми не бачимо себе в одному залі з росіянами. Ми просто припинимо участь України в літній сесії ... І взагалі я не знаю, чи можна буде туди повертатися, якщо чесно", - сказала Іонова.

Вона також повідомила, що українська делегація протестуватиме під час процедури повернення повноважень членів російської делегації у вівторок.

"Ми встанемо і будемо протестувати. І коли вони залишаться в залі, ми покинемо його. Нехай вони голосують за генерального секретаря без України", - сказала Іонова.

Вона також нагадала, що шестеро з 11 депутатів з російської делегації перебувають під світовими санкціями, оскільки вони голосували за введення військ в Україну.

"Члени парламентської асамблеї здійснюють самогубство... це початок руйнування самої організації", - додала депутат.

Іонова розповіла, що раніше в подібних ситуаціях на допомогу приходив п'ятий президент Петро Порошенко. "Він включався і просто дзвонив, кому треба, тримав зв'язок і з Меркель (федеральний канцлер Німеччини ), і з іншими". За словами Іонової, в Адміністрації президента Володимира Зеленського двічі проігнорували офіційні звернення представників української делегації в ПАРЄ, які пропонували зустрітися з головою держави перед його візитом до Франції, щоб розповісти "про всі загрози, оскільки розуміли позицію французів".

Вона зауважила, що німці та французи "сьогодні і останнім часом не приховують своєї проросійської політики".

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація в ПАРЄ позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року як і в 2017-му, ПАРЄ вирішила не повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік. У квітні 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", яка спочатку мала на меті зняття санкцій тиску з РФ.

Уночі 25 червня ПАРЄ проголосувала за повернення Росії до Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram