ГоловнаПолітика

Суд зняв із Насірова відповідальність за розстрочки Онищенка, - "Наші гроші"

Відповідальність фактично перекладається з екс-голови ДФС на керівників місцевих держподаткових інспекцій.

Суд зняв із Насірова відповідальність за розстрочки Онищенка, - "Наші гроші"
Фото: Макс Требухов

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, яким відповідальність за надання розстрочок компаніям Олександра Онищенка фактично перекладається з екс-голови ДФС Романа Насірова на керівників місцевих держподаткових інспекцій.

Таке рішенням 24 червня ухвалила трійка суддів апеляційного суду в складі Андрія Парінова (голова), Олександра Беспалова, Наталії Литвиної, повідомляють "Наші гроші".

Судді вирішили, що Насіров мав повноваження приймати рішення про розстрочення податкового боргу фірмам без обмежень у сумі і в межах одного бюджетного року. При цьому, вважає суд, він не мав аналізувати фінансовий стан цих фірм. Також суд встановив, що Насіров не міг відмовити в розстроченні за наявності позитивного висновку територіальних органів ДФС.

Фактично це рішення і його підтвердження в апеляції дає Роману Насірову можливість перекласти відповідальність за надання розстрочок компаніям Онищенка на керівників місцевих державних податкових інспекцій, вважають "Наші гроші". Сам він у такому разі виступає лише як особа, котра затвердила висновки, надані місцевими ДПІ.

Нагадаємо, Насірова підозрюють у зловживанні владою. За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, залучених до схеми, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення прийнято заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram