ГоловнаПолітика

Недопризначені і недозвільнені

На початку червня президент України Володимир Зеленський розпочав процес заміни керівників обласних держадміністрацій. Станом на 24 червня нових очільників отримали 14 регіонів. То хто керуватиме областями напередодні парламентських виборів?

Недопризначені

Указом президента Зеленського з посади голови ОДА звільнені очільники Волинської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської областей. Ще троє т.в.о. губернаторів Одеської, Херсонської та Полтавської відсторонені від роботи. На місце звільнених прийшли їхні заступники. 

Волинська область Олександр Киричук

Олександр Киричук
Фото: Партія УДАР. Волинський осередок
Олександр Киричук

Упродовж останнього року працював першим заступником голови Волинської облдержадміністрації. До того на державній службі не був. Офіційна біографія говорить про те, що з 2011 по 2015 рік він очолював ДКП «Луцьктепло», в різні роки працював у державних підприємствах «Львівавтогаз», «Укравтогаз». У місцевих ЗМІ його називають волинським бізнесменом і близьким другом загиблого екс-депутата від групи «Воля народу» Ігоря Єремєєва.

У декларації Киричука – десяток земельних ділянок та чималий автопарк.

Закарпатська область Іван Дуран

Іван Дуран і Геннадій Москаль
Фото: Uzhgorod.net
Іван Дуран і Геннадій Москаль

Працював заступником голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. Тривалий час очолював Закарпатське управління СБУ. Очолює Федерацію футболу Закарпаття. Видання Mukachevo.net пише, що цей пост йому фактично передав Михайло Ланьо, який перейшов на підвищення у ФФУ і з яким Дурана тісно пов’язують, називаючи його помічником. Ланьо – депутат від партії «Відродження». У медіа його називають кримінальним авторитетом, причетним, зокрема, до контрабанди цигарок. 11 липня 2015 прибічники Михайла Ланя та члени «Правого сектору» влаштували стрілянину, внаслідок якої одна людина загинула. Конфлікт спалахнув нібито через контроль над контрабандними потоками. Сам Ланьо свою причетність до контрабанди відкидає і запевняє, що реноме кримінального авторитета йому нав’язує давній опонент Віктор Балога.

Запорізька область Елла Слепян

Елла Слепян
Фото: 061
Елла Слепян

З 2017 року працювала заступницею призначеного Петром Порошенком голови ОДА Костянтина Бриля. До цього працювала у київському та запорізькому управліннях Державної фіскальної служби, в ОДА та мерії Запоріжжя.

Вважається, що влаштуванню на посаду заступниці Бриля посприяв народний депутат від партії «Воля народу» Володимир Бандуров. Рік тому обоє відкривали міні-футбольне поле у Василівці Запорізької області.

Івано-Франківська область Марія Савка

Марія Савка
Фото: youtube
Марія Савка

Перемогла з найвищим балом 53,72 у конкурсі на заступника голови ОДА Сергія Бессараба у 2016 році. Раніше керувала Головним управлінням сільського господарства і продовольства Івано-Франківської облдержадміністрації. Впродовж 2006-2010 років працювала директором ЗАТ «Авангард», який належить агробізнесмену Олегу Бахматюку. Також, як зазначають ЗМІ, керувала й іншими його великими проектами.

За декларацією, її чоловікові належить Воронівський піщаний кар'єр та частка Липівського кам'яного кар'єру.

Тернопільська область Іван Крисак

Іван Крисак
Фото: zik.ua
Іван Крисак

Працював першим заступником голови ОДА з 2014 року. Багаторічний член партії «Батьківщина». Має неоднозначну репутацію в регіоні, зокрема, його ім’я названо серед тих, хто видавав ліцензії на встановлення торф'яних котелень у центрі міста, котрі виявилися сумнівним експериментом – занадто шумні та забруднювали повітря.

Скандальний шлейф за Крисаком тягнеться ще з 2010 року, коли він працював начальником Головного управління Держкомзему у Тернопільській області. Місцеве видання «Реально» зазначає, що Крисак у рідному селі Ангелівка взяв під контроль землі громади та місцевої звіроферми, інфраструктуру, зокрема клуб і ставок.

Львівська область – Ростислав Замлінський

Ростислав Замлінський
Фото: youtube
Ростислав Замлінський

Останні п’ять років працював першим заступником начальника Державної фінансової інспекції у Львівській області, потім – керівником цієї ж інспекції в Рівненській області. У 2015 році повертається на Львівщину, відтоді працював у статусі першого заступника голови ОДА Олега Синютки. Дружина Вікторія працює в Управлінні земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради.

Цікавий факт: у 2007-2011 році Ростислав Замлінський працював фінансовим директором Дитячої лікарні майбутнього, котру курувала дружина екс-президента Віктора Ющенка Катерина. Нагадаємо, лікарня не була побудована, а десятки мільйонів пожертв, зібраних на її будівництво, витратили на утримання та зарплати співробітників благодійної організації. 

Хмельницька область Володимир Кальниченко

Володимир Кальниченко
Фото: YouTube
Володимир Кальниченко

Дев’ять років (1996-2007) пропрацював головою Хмельницького насіннєвого підприємства ТОВ «Хмельницькнасіння», яке, якщо вірити декларації Кальниченка, перебуває у власності його дружини. Наступні сім років провів у Головному управлінні агропромислового розвитку Хмельницької обласної державної адміністрації, мігруючи із заступника начальника управління у перші заступники і назад. З 2014 по 2017 рік обіймав посаду заступника голови Хмельницької ОДА, а з 17 року - першого заступника.

Кіровоградська область Сергій Коваленко

Сергій Коваленко
Фото: Дозор
Сергій Коваленко

До призначення на посаду заступника голови Кіровоградської ОДА 18 років працював директором Олександрійської школи-ліцею №20 у м. Олександрія. В декларації за 2018 рік у пана Коваленка зазначена зарплата 594 785 гривень, дохід від надання майна в оренду – 14 286 гривень, проценти від депозитів у банках – 65 061 гривня та готівкою 700 000 гривень. У власності знаходиться квартира площею 62,1 кв. м в Олександрії Кіровоградської області та 2 земельні ділянки (9 670 і 40 291 кв. м). Транспортними засобами він не володіє.

Сумська область Вадим Акперов

Вадим Акперов
Фото: The Sumy Post
Вадим Акперов

1988 року народження. Родом із Донецька. З 2010 по 2015 рік працював менеджером та комерційним директором в ТОВ «Еко-Центр», що займається вирощуванням перепілок, заступником директора якого, згідно з відкритими даними є мати Акперова Валентина, а співзасновником - батько.

У 2015-2017 роках Вадим Акперов був головою Сумського району. Задекларував у 2017-му році 230 тисяч гривень заробітної плати, 46 гривен від донорської діяльності і подарунок у негрошовій формі вартістю 99 гривень. Пересувається, за декларацією, на «Mercedes-Benz Sprinter», на двох з дружиною мали 250 тисяч гривень готівки. 

Торік Акперов перейшов на посаду заступника голови Сумської ОДА. Відтоді задекларував 260 тисяч гривень від відчуження якогось майна. Та замість 100 тисяч гривень задекларував вже 25 тисяч доларів.

Сумське видання «Данкор» пише, що дружина нині звільненого керівника ОДА Миколи Клочка протягом кількох років користувалася за довіреністю автомобілем Toyota RAV4, котрий належав матері Вадима Акперова.

Сама Валентина Акперова у 2017 році отримала у власність 10 соток землі у провулку Новоселицькому, 10 в Сумах під забудову та обслуговування будинку.

Чернігівська область Наталія Романова

Наталія Романова
Фото: cg.gov.ua
Наталія Романова

Колишня свекруха народного депутата від «Самопомочі» Анни Романової. Хоча причетність до політичної кар’єри колишньої родички вона відкидає. Свого часу Наталія Романова була членом Соціал-демократичної партії та помічником Віктора Онопенка, потім входила у Блок Юлії Тимошенко. Протягом чотирьох років (2006-2010) очолювала обласну раду. В 2010-2012, 2015 роках була віце-президентом палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. У 2012 – 2014х – президентом Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. З лютого 2019 року була єдиним заступником тодішнього губернатора Олександра Мисника, від якого один за одним пішли ще двоє заступників.

Миколаївська область В’ячеслав Бонь

В'ячеслав Бонь
Фото: mayak.media
В'ячеслав Бонь

В офіційній біографії зазначено, що він є учасником Євромайдану. У 2014-му депутат обласної ради, у 2015-му став заступником голови Миколаївської облдержадміністрації з питань фінансів, економічного розвитку та агропромислового комплексу. У 2016 році уже виконував обов’язки губернатора – після того як очільник ОДА Вадим Меріков подав у відставку через корупційний скандал з першим замом Миколою Романюком і до призначення на цю посаду Олексія Савченка.

Місцеві журналісти скаржаться на ненадання Бонем інформації на запити щодо Савченка або надання її не в повному обсязі. Зі ЗМІ в регіоні взагалі цікава ситуація – журналісти заявляли про систематичний тиск з боку голови ОДА – від викликів «на каву» до допитів.

Одеська область Світлана Шаталова

Світлана Шаталова
Фото: Думская
Світлана Шаталова

Одеська область залишилася без голови ОДА ще перед виборами, коли Петро Порошенко звільнив з посади Максима Степанова. Його обов’язки переклали за заступника Сергія Паращенка, але Зеленський відсторонив і його. Управління регіоном перейшло до Світлани Шаталової.

Вона вважається людиною Степанова. Призначена його заступницею була за результатом конкурсу, до прозорості якого було багато запитань. Шаталова п’ять років працювала заступницею Степанова на поліграфічному комбінаті «Україна». Хоча знайомі вони ще з 2000-х, коли обоє працювали в «Нафтогазі». Степанов, нагадаємо, є близьким другом та кумом соратника Ігоря Коломойського Ігоря Палиці, котрий колись також очолював Одеську ОДА. Також його пов’язують тісні стосунки з керівництвом «Народного фронту».

Полтавська область Олег Пругло

Олег Пругло
Фото: Полтавська обласна державна адміністрація
Олег Пругло

Закінчив Донецьке вище військово-політичне училище інженерних військ і військ зв’язку. 14 років відслужив у збройних силах. У 1999 році вийшов на пенсію. З 2001 по 2011 роки працював заступником голови та головою Октябрської (зараз Шевченківської – LB.ua) районної у м. Полтаві ради. Після цього ще три роки просидів на пенсії, у 2014-му став першим заступником, надалі заступник голови Полтавської ОДА.

Місцеві активісти називають його причетним до забудови парку «Перемоги» в Полтаві та відчуження землі ще за часів керівництва Октябрським районом. Йдеться про 17 ділянок вартістю понад 2,5 млн гривень.

Київська область В’ячеслав Кучер

В’ячеслав Кучер
Фото: koda.gov.ua
В’ячеслав Кучер

Родом з Криму.Майже 10 років працював у держустановах різного рівня – Києво-Святошинській райдержадміністрації, облраді, в Мінсоцполітики, Держземагентстві, Фонді держмайна, у Службі з контролю за наркотиками тощо.

У 2012 році був повноважною особою партії Наталії Королевської «Україна – вперед» на 90 окрузі. Намагався потрапити в Раду у 2014 році як самовисуванець по 95 округу (Ірпінь, Києво-Святошинський район). Отримав 285 голосів – 27 місце з 30 (переміг на окрузі Михайло Гаврилюк).

Має дружину та трьох доньок. Задекларував житловий будинок площею 50 кв.м у Дмитрівці Київської області та кілька земельних ділянок. Пересувається на Daewoo Lanos.

Херсонська область можливо, Юрій Гусєв

Юрій Гусєв
Фото: Википедия
Юрій Гусєв

Місце губернатора Херсонської області вакантне з квітня 2019 року – відтоді як Андрій Гордєєв, чим ім’я часто лунає в контексті справи про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, пішов у відставку. Петро Порошенко призначив виконувати обов’язки губернатора заступника Гордєєва Дмитра Бутрія, але Зеленський його відсторонив. Поки що офіційного призначення немає, навіть в статусі т.в.о. Але в команді Зеленського частково підтверджують (зокрема четвертий номер в виборчому списку «Слуги народу» Давид Арахамія), про намір призначити на цю посаду колишнього заступника міністра оборони Юрія Гусєва. Він є фігурантом кримінальних справ про завищення ціни при закупівлі палива для армії, а також про будівництво квартир для військовослужбовців. Збирався йти на вибори у складі партії «Слуга народу» 41-м номером, але зі списку його викреслили.

Гусєв очолює ГО «Земляцтво Херсонщини», до складу якого також входять фігуранти справи Гандзюк Владислав Мангер та Микола Паламарчук.

Недозвільнені

Станом на сьогодні Зеленський змінив керівників у 14 областях. Призначення по Херсонській області поки «підвисло». Очільники ще 9 регіонів залишаються на своїх місцях. Хоча закон про місцеві державні адміністрації напряму пов’язує строк повноважень голів ОДА зі строком повноважень президента та ніби передбачає неминучу відставку після виборів, хоча прямої вимоги немає. Та саме на неї посилався Геннадій Москаль, складаючи з себе обов’язки губернатора.

Президент Володимир Зеленський закликав Кабмін не тягнути зі звільненням і решти губернаторів, але навряд чи Володимир Гройсман схильний буде надто прислухатися до побажань президента напередодні виборів. Отож, на своїх місцях поки що залишаються голова Харківської ОДА Юлія Світлична, Чернівецької Михайло Павлюк, Дніпропетровської Валентин Різниченко, Вінницької Валерій Коровій, Черкаської Володимир Мисник, Рівненської Олексій Муляренко, Житомирської Ігор Гундич. Також посади зберегли голова Донецької ВЦА Олександр Куць і в.о. голови Луганської ВЦА Сергій Філь.

Валентина МерещукВалентина Мерещук, випускова редакторка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram