ГоловнаПолітика

Київський бронетанковий завод купив запчастин власного виробництва на 9,14 млн гривень

Держбюро розслідувань установило схему привласнення грошей.

Київський бронетанковий завод купив запчастин власного виробництва на 9,14 млн гривень
Фото: facebook/Державне бюро розслідувань

ДП "Київський бронетанковий завод" купило власних запчастин за 9,14 млн грн. Про це йдеться в матеріалах суду в рамках кримінального провадження за даними журналістського розслідування програми "Наші гроші".

Державне бюро розслідувань підозрює посадових осіб ДП у привласненні коштів через угоди з ТОВ "Торговий дім "Партсет" із ремонту та закупівлі деталей до бронетранспортерів.

Слідство встановило, що в рамках оборонного замовлення Міністерство оборони уклало з КБТЗ угоду на постачання армії бронетранспортерів БТР-3ДА. Для цього на початку липня 2018 року завод уклав договір підряду з Торговим домом "Партсет". Щоб виконати його, під виглядом стендових випробувань було проведено ремонт і косметичне відновлення 35 колісних редукторів і 12 мостів до бронетранспортерів, які вже були у використанні.

Через чотири тижні КБТЗ підписав з Торговим домом "Партсет" тепер уже договір постачання комплектуючих до БТР-3ДА на загальну суму 9,14 млн грн. Виконуючи договір, фірма поставила відновлені комплектуючі як нові: 35 колісних редукторів і 12 мостів бронетранспортерів.

Слідство стверджує, що комплектуючі не тільки вже були у користуванні, а й не відповідали технічним вимогам, а також їх поставили за завищеними цінами.

Щоб перевести гроші в готівку, Торговий дім "Партсет" відобразив у податковій звітності придбання товарів у підприємств з ознаками "транзитності", а саме: ТОВ "ЛКО Груп", ТОВ "Каус", ТОВ "Дебат", ТОВ "Скрол буд".

У суді слідчий клопотав про доступ до банківських рахунків ТД "Партсет" в АТ "Райффайзент Банк Аваль" у Києві, і суд це клопотання задовольнив.

З іншої постанови Печерського райсуду Києва відомо, що 6 червня ДБР провело обшуки КБТЗ  і виявило частину комплектуючих, закуплених згідно з контрактом із ТД "Партсет". Зараз це обладнання арештовано.

ТД "Партсет" зареєстрували в Києві 2015 року як ТОВ "Оптімалбуд". Нинішню назву фірма отримала за два місяці до угод з київським оборонним підприємством. Тоді ж її власником став Борис Рожановський, але через кілька тижнів фірму переписали на нинішнього її власника і директора Івана Ніколенка, який прописаний у столичному гуртожитку.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження за підозрою КБТЗ у закупівлі для виготовлення корпусів бронетранспортерів БТР-3ДА сталі низької якості, за яку було сплачено ТОВ "Альфа Техно Імпорт" 57 млн грн. Але після жовтня 2017 р. судовий реєстр не містить жодної згадки про дії НАБУ в цій справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram