ГоловнаПолітика

РФ використовує "вишки Бойка" для радіотехнічної розвідки, - ІС

Агресор майже повністю контролює трафік комерційних суден і військових кораблів, які йдуть в українські порти.

РФ використовує "вишки Бойка" для радіотехнічної розвідки, - ІС
"Вышки Бойко"
Фото: argumentua.com

Захоплені РФ українські вишки для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі, відомі, як "вишки Бойка", окупаційна влада переобладнала в військові об'єкти для контролю над захопленими активами України з використанням військової сили.

Про це повідомляє координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець, пише Інтерфакс-Україна.

"На бурові платформи були закуплені і встановлені системи спостереження за надводною обстановкою ... Застосовувані на бурових системи спостереження типу "Нева-БС" (у вигляді РЛС) призначені для радіолокаційного виявлення і супроводу кораблів, суден і цілей, що летять низько… У РЛС реалізований прийом і перехоплення даних по каналах міжнародної автоматизованої системи ідентифікації суден (Automatic Identification System), яка підлягає обов'язковому використанню усіма країнами, що входять в Міжнародну Морську Організацію", - йдеться в повідомленні.

У групі "ІС" заявляють, що таке розміщення систем і конфігурація точок розташування бурових платформ забезпечують агресору практично повний контроль за трафіком комерційних суден і військових кораблів, які йдуть в порти України.

"Можна говорити про блокаду морського сполучення з використанням об'єктів цивільної інфраструктури. Подібна стратегія Кремля покликана послабити ефект присутності військового контингенту НАТО в Чорному морі", - наголошується в матеріалі.

Також, згідно з повідомленням, РФ поставила на чергування установку гідроакустичного контролю за підводною обстановкою за 61 км від мису Тарханкут на об'єктах МСП-4 Голіцинського родовища, за 72 км від цього ж мису на МСП-17 Штормового родовища, за 66 км на північний схід від острова Зміїний на БК-2 Одеського родовища.

В ІС відзначають, що РФ реалізує наступальну стратегію економічної і військової ізоляції регіону в Чорному морі і формує таким чином полігон для відпрацювання придушення економічної свободи навігації і торгового мореплавання загалом.

Нагадаємо, в Україні розслідується справа про закупівлю в 2011 році за завищеною ціною бурових вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі, до якої нібито причетний співголова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram