ГоловнаПолітика

Зеленський створив Комісію з правової реформи замість Ради судової реформи і Конституційної комісії

Президент скасував десять указів свого попередника.

Зеленський створив Комісію з правової реформи замість Ради судової реформи і Конституційної комісії
Фото: Макс Требухов

Президент Володимир Зеленський створив Комісію з питань правової реформи і ліквідував створені Петром Порошенком Раду судової реформи і Конституційну комісію.

Про це йдеться в указі №421/2019 від 21 червня.

Нова комісія створена як консультативно-дорадчий орган при президенті. Основним її завданням буде сприяння розвитку правової системи України на конституційних принципах верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини і громадянина, з урахуванням міжнародних зобов'язань України.

Пріоритетними напрямками роботи комісії визначено підготовку та подання президентові пропозицій для внесення змін до Конституції і законів, спрямованих на забезпечення реалізації конституційних норм і принципів.

Голова Адміністрації Президента повинен внести проект положення про Комісію з питань правової реформи і пропозиції щодо її персонального складу.

Одночасно Зеленський визнав нечинними десять указів Порошенка, які стосувалися Ради з питань судової реформи та Конституційної комісії.

Нагадаємо, минулого тижня в Адміністрації Президента заявили, що Зеленський вирішив провести ревізію судової реформи.

Судова реформа була ініційована 2014 року. 2 червня 2016 року були прийняті зміни до Конституції в частині правосуддя. За час реформи було створено новий Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд і Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Судді проходять переатестацію, під час якої перевіряється рівень їхньої компетентності та доброчесності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram