ГоловнаПолітика

Герус: запуск нового енергоринку може залишити міста без електрики, води і тепла

"З імовірністю 99% з 1 липня цей новий "не-ринок" настане".

Герус: запуск нового енергоринку може залишити міста без електрики, води і тепла
Андрей Герус
Фото: Громадське

Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що запуск нового ринку електроенергії з 1 липня може спричинити відключення деяких населених пунктів від електро-, водо- і теплопостачання.

Про це він повідомив у фейсбуці.

"Півтора місяця тому я висловився за те, щоб перенести введення нового ринку е/е. На мене полетіли всі шишки, що я проти реформ, за олігарха і взагалі... За останні три тижні за перенесення ринку вже висловилися Всесвітній банк, ЄБРР, ЄК, USAID, СУП і багато інших... Друзі, хто ще не встиг, можете тепер висловлюватися за перенесення нового ринку, це безпечно і навіть трендово. Але вже і пізно, і безрезультатно", - написав Герус.

"З імовірністю 99% з 1 липня цей новий "не-ринок" настане, як цього і хотіли уряд Гройсмана і деякі енергетичні монополії. Думаю, не всі розуміють результати того експерименту - а це від можливої нової хвилі невиплат зарплат шахтарям (через провал платежів/розрахунків за е/е) до можливого відключення електроенергії, води і тепла в деяких населених пунктах", - додав представник президента.

У той самий час він додав, що "зміни прийнято законом, а імплементація відбувалася урядом".

"Ні президент, ні РНБО не можуть змінити закон", - резюмував Герус.

Нагадаємо, нову модель оптового ринку електроенергії повинні ввести з 1 липня 2019 року відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії". Закон імплементує норми Третього енергопакету ЄС. Уряд на засіданні 5 червня прийняв необхідні рішення для запровадження ринку. Прем'єр Гройсман запевнив, що ринок буде запущено вчасно, а тарифи для населення не зростатимуть.

Запуск ринку електроенергії є умовою програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом, згідно з якою цього року заплановано отримати 2,5 млрд доларів кредиту, а також макрофінансову допомогу від Європейського Союзу в розмірі 500 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram