ГоловнаПолітика

Епіфаній скликає синод ПЦУ на 24 червня через відокремлення Філарета

Православна церква не вважає подію розколом.

Епіфаній скликає синод ПЦУ на 24 червня через відокремлення Філарета
Фото: pomisna.info

Синод Православної церкви України збереться 24 червня ву зв'язку з рішенням трьох архієреїв на чолі з Філаретом відновити Українську православну церкву Київського патріархату.

Про це повідомив на брифінгу в четвер заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

"Відбулося відокремлення невеликої частини тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви в нову структуру, яка для того, щоб підтвердити свої можливості і повноваження, привласнює собі історичну назву УПЦ Київського патріархату, але такою не є і бути не може", - озвучив він офіційну позицію Православної церкви України.

За словами архієпископа, остаточне рішення з приводу почесного патріарха Філарета (Денисенка), архієпископа Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєва) і єпископа Валуйського Петра (Москальова) та інших учасників зборів УПЦ КП буде прийнято на синоді.

"Остаточне рішення буде приймати священний синод, який збереться в понеділок на своє засідання. Блаженніший митрополит Епіфаній збирає чергове засідання тут, у Михайлівському Золотоверхому соборі. Священний синод дасть свої оцінки всім цим подіям", - сказав Євстратій.

Він додав, що називати подію розколом не варто.

"Розкол відбувається, коли церква розділяється через важливі догматичні чи канонічні питання. А коли три архієреї, два з яких представляють одну єпархію в Росії з шістьма парафіями, збирають збори, де бере участь 200 осіб, але реально їх було менше, то це відокремлення, а не поділ чи розкол", - сказав Євстратій.

Карати Філарета в ПЦУ не збираються.

"Так само, як ми не застосовуємо ніяких санкцій або покарань до митрополита Онуфрія чи патріарха Кирила, так само, я думаю, ніхто не буде цього робити до патріарха Філарета. Просто в рамках Православної церкви України у нього не буде жодних повноважень", - сказав архієпископ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram