ГоловнаПолітика

Суд відмовив Деркачу в задоволенні позову через відсутність доказів існування коаліції

У Раді проігнорували вимогу суду надати список депутатів коаліції.

Суд відмовив Деркачу в задоволенні позову через відсутність доказів існування коаліції
Фото: korrupcia.net

Окружний адміністративний суд Києва відмовив народному депутату Андрію Деркачу в задоволенні позову про зобов'язання координаторів коаліції внести прем'єр-міністру пропозиції щодо кандидатури міністра охорони здоров'я.

Прес-служба суду повідомляє, що мотивом прийняття зазначеного рішення стала відсутність доказів існування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, оскільки під час розгляду адміністративної справи відповідні докази не були представлені відповідачами в суді.

Раніше Окружний адміністративний суд Києва під час розгляду цього позову ухвалив витребувати у Верховної Ради список депутатів коаліції станом на 28 лютого 2019 року.

Відповідну інформацію суд постановив витребувати і у координаторів коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді "Європейська Україна" Артура Герасимова і Максима Бурбака.

Нагадаємо, в лютому 2018 року в суд надійшов позов народного депутата Андрія Деркача, де відповідачами були вказані координатори коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді Артур Герасимов і Максим Бурбак. Позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність координаторів коаліції щодо незабезпечення внесення коаліцією депутатських фракцій прем'єру-міністру пропозиції щодо кандидатури міністра охорони здоров'я. Також позивач просив зобов'язати Артура Герасимова і Максима Бурбака як координаторів коаліції забезпечити внесення коаліцією пропозиції прем'єру щодо кандидатури міністра охорони здоров'я.

У середині лютого 2019 прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Уляна Супрун є виконувачем обов'язків голови МОЗ, а не міністром, через відсутність підтримки коаліції парламенту її кандидатури для призначення без приставки в.о.

5 лютого за позовом нардепа-радикала Ігоря Мосійчука ОАСК заборонив Супрун виконувати обов'язки глави МОЗ. На рішення відреагував Кабмін, подавши в цей же суд відповідне клопотання. 14 лютого суддя ОАСК Сергій Каракашьян озвучив рішення суду, яким повернув Супрун повноваження в.о. міністра.

21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8 скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена в кінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", "Радикальної партії", "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже в 2016 році в складі більшості залишилося менш як 226 депутатів.

Однак офіційно про розпад коаліції не оголошувалося до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати Верховної Ради від "Народного фронту" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Чергові вибори до Верховної Ради повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram