ГоловнаПолітика

Порошенко: Росія через Медведчука вимагала звільнити вбивць, які не мали стосунку до ОРДЛО

Екс-президент заявив, що Медведчук був іноді єдиним каналом зв'язку з Путіним

Порошенко: Росія через Медведчука вимагала звільнити вбивць, які не мали стосунку до ОРДЛО
Фото: Михаил Палинчак

П'ятий президент України Петро Порошенко заявляє, що Росія через Віктора Медведчука вимагала звільнити засуджених на території України вбивць, які не мали жодного стосунку до агресії на території окремих районів Донецької та Луганської областей в обмін на звільнення частини українських військовополонених. Про це Порошенко заявив в інтерв'ю інформаційному агентству «Главком».

За його словами, так переговори почали перетворюватися «на фарс».

«Від нас вимагали звільнення засуджених убивць, які взагалі не мали жодного стосунку до агресії і до військових на території окремих районів Донецької та Луганської областей», - зазначив Порошенко.

Відповідаючи на питання, чому Медведчук міг здійснювати часті перельоти до Москви, Порошенко зазначив, що «якийсь час Медведчук був іноді єдиним каналом зв'язку з Путіним. І коли треба було проводити переговори про звільнення заручників, у нас іншого механізму просто не існувало».

«Це була єдина причина, якою він мотивував часті перельоти до Москви», - підкреслив екс-президент.

«Але коли ми не змогли зв'язатися з Путіним після агресії в Керченській протоці, я зрозумів, що в нас ситуація кардинально змінилася, - зазначив він. - Путін вважав, що будь-який крок, спрямований на вирішення ситуації із заручниками, як йому видавалося, працював на Порошенка».

Відповідаючи на питання, чому не заарештували Віктора Медведчука за висловлювання, які можна було трактувати як державну зраду і сепаратизм, колишній голова держави зазначив, що «це питання лежить у компетенції СБУ».

«До речі, я вже не при владі, але ж Медведчук не перестав літати в Москву? І СБУ не має до нього претензій, хоча там нове керівництво», - додав Порошенко.

«Ще раз підкреслюю, за відсутності посла Росії Медведчук для мене був лише одним із представників Путіна. Поганий, небезпечний, але один із представників", - підкреслив він.

При цьому він назвав політичну силу Бойка-Медведчука головним опонентом «Європейської Солідарності» на дострокових виборах у парламент. «Але п'ятій колоні не місце в українській владі: Бойко і Медведчук, Мураєв і Вілкул - усі вони повинні залишитися на узбіччі», - підкреслив Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram