ГоловнаПолітика

Медведчук заявив, що обмін Сенцова зірвався через ліквідацію ватажка "ДНР" Захарченка

Питання обміну заручниками має вирішуватися не на Мінських переговорах, а безпосередньо в Москві.

Медведчук заявив, що обмін Сенцова зірвався через ліквідацію ватажка "ДНР" Захарченка
Фото: БЕЛТА

Голова політради партії "За життя", ініціатор громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук заявив, що обмін українського політв'язня Олега Сенцова зірвався через ліквідацію ватажка терористичної організації "ДНР" Олександра Захарченка.

Про це він розповів в інтерв'ю Бі-бі-сі.

Медведчук розповів, що майже домовився, але "у зв'язку з певними подіями в Донецьку" обмін зірвався.

"У нас була майже досягнута домовленість з приводу обміну, в якому фігурував у тому числі і Сенцов, проте він зірвався у зв'язку з певними подіями в Донецьку", - сказав Медведчук. На питання, чи має він на увазі вбивство Захарченка, він відповів: "Так. Фактично ми майже домовилися".

Медведчук також заявив, що питання обміну заручниками слід вирішувати не на Мінських переговорах, а безпосередньо в Москві.

"Тому якщо треба звільнити Сущенка, Сенцова, Карпюка, Клиха і багатьох інших, Україна повинна вести переговори з Росією. Ні Мінськ, ні Донбас до цього жодного стосунку не мають", - підкреслив він.

Як приклад Медведчук навів Надію Савченко, яку перед звільненням помилував російський президент після його особистих з ним домовленостей.

"Ми ж домовилися про Савченко? Це я домовлявся, не міжнародна громадськість. І для цього мені треба було поїхати і знайти потерпілих, родичів тих журналістів, які загинули від дій Савченко, як вважає російський суд... І я з цими потерпілими говорив про те, щоб вони звернулися до Путіна з проханням про помилування. І вони звернулися з цим проханням, і Путін її помилував", - заявив він.

Медведчук додав, що також вів переговори з російською стороною з приводу звільнення захоплених українських моряків, але перестав це робити, вийшовши з Мінського процесу. Він також заявив, що зараз спілкується з російською стороною стосовно інших питань, а не з приводу обміну полоненими.

"Але тільки не про обмін. Я не представляю інтересів сьогоднішньої влади. Я можу просити керівництво Російської Федерації когось звільнити. Я прошу, а як мені вдасться, поживемо - побачимо", - сказав Медведчук.

Нагадаємо, Олега Сенцова засуджено в Росії на 20 років позбавлення волі за сфабрикованим звинуваченням у підготовці теракту в анексованому Криму. Своєї провини він не визнає. Сенцов відбуває покарання в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу Росії. Торік режисер 145 днів голодував із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Медведчук входив у гуманітарну підгрупу на переговорах у Мінську, де займався обміном полонених. На початку грудня 2018 року представник України в ТКГ Євген Марчук заявив, що Медведчук останнім часом не брав участі в роботі групи.

У квітні 2019 року президент доручив СБУ вивчити діяльність Медведчука в ТКГ. Він заявив, що той мав одну функцію - звільнення заручників, які перебувають і в підвалах окупованих територій, і в тюрмах Росії. Останній масштабний обмін заручниками між Україною і бойовиками "Л/ДНР" на Донбасі пройшов 27 грудня 2018 року.

Зараз Медведчук очолює список колишніх "регіоналів", які йдуть на вибори до Верховної Ради від ОПЗЖ.

Ватажок "ДНР" Захарченко загинув 31 серпня минулого року в результаті вибуху в окупованому бойовиками Донецьку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram