ГоловнаПолітика

​Яценюк: якщо на "Стіні" хтось вкрав, нехай відповідає

"Шуму купа, а ніхто не сидить. Так це що було?"

​Яценюк: якщо на "Стіні" хтось вкрав, нехай відповідає
Фото: nfront.org.ua

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що дискредитація проекту облаштування кордону з Росією в рамках проекту "Стіна" була цілеспрямованою кампанією проти нього як глави уряду.

Про це він сказав в інтерв'ю Дмитру Гордону.

Яценюк розповів, що питанням російсько-українського кордону він почав займатися ще з 2007 року, коли був міністром закордонних справ. "Ми проводили демаркацію і делімітацію. Росія страшно не хотіла, щоб був кордон. Страшно", - згадав він.

"Ну, як це на кордоні між Україною і Росією немає жодних споруд? Взагалі немає державного кордону. А чим тоді займається Державна прикордонна служба, що вона охороняє?" - додав екс-прем'єр.

"Коли я став прем'єром, зрозумів, що треба терміново будувати кордон. Я показав, як це виглядає: це цілий комплекс інженерних і оборонних споруд, контрольні смуги, вали, загородження. Це фахівці, які мають клепку, розробили весь цей проект. Моїм завданням було його здешевити. Я його здешевив на початковому варіанті в чотири рази в доларовому еквіваленті", - розповів він.

Після цього, наголосив екс-прем'єр, проти нього і проекту почалася дискредитаційна кампанія. "Сто разів вже показали, скільки побудовано, - але люди до сьогодні говорять про те, що це фікція. Хтось собі намалював, що це буде Велика китайська стіна. В Ізраїлі система безпеки називається Iron Dome - "залізний купол". Але не побудували ж над Ізраїлем Залізний купол. Я за такою самою логікою назвав це "Стіна".

Він додав, що коли правоохоронні органи зацікавилися проектом, він сказав: "Якщо якісь будівельники вкрали гроші, ви їх посадіть".

Яценюк нагадав, що як глава уряду він давав доручення перевірити витрачання коштів. "Я дав команду перевіряти. А ви хочете заробити дешевий політичний рейтинг. Якщо там вкрали - будь ласка, посадіть їх у в'язницю. Тільки нікого не посадили. Шуму купа, а ніхто не сидить. Так це що було? Кримінальне переслідування? Чи це була частина заробляння дешевих політичних дивідендів? Яценюка було ж популярно критикувати", - зазначив він.

Яценюк додав, що на місця облаштування кордону їздили десятки знімальних груп, народні депутати: "Державна прикордонна служба каже: супероб'єкт. Військові кажуть: правильний об'єкт. Звичайно, він не захистить від танків. Так це не була його мета. Це перша лінія оборони".

Він також зазначив, що за таким самим проектом почали облаштовувати кордон з Росією європейські держави. "Країни Балтії будують за таким самим проектом, як і ми. Тільки в три рази дорожче".

"Стіна" повинна добудуватися. Якщо хтось щось вкрав, нехай сяде. Якщо там ніхто нічого не вкрав і правоохоронні органи почали цю історію як політичну, - нехай відповідають за політичну діяльність", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, що 13 червня САП і НАБУ передали в суд справу про розкрадання коштів, виділених на проект "Стіна". Під час розслідування було встановлено, що за рахунок завищення обсягів фактично виконаних робіт, нецільового використання коштів та інших корупційних дій державі було завдано збитків більш ніж на 16,68 млн гривень.

Проект облаштування українського кордону з Росією, що має назву "Європейський вал", або "Стіна", почали реалізовувати в 2014 році. У листопаді 2018-го його реалізацію продовжили до 2021 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram