ГоловнаПолітика

Яценюк: Порошенко з 2014 року влаштував мені "палаючу землю" і в результаті програв президентські вибори

"Петро Олексійович вирішив, що я у нього основний конкурент. Правильно вирішив".

Яценюк: Порошенко з 2014 року влаштував мені "палаючу землю" і в результаті програв президентські вибори

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що президент Петро Порошенко у 2019 році програв вибори президента зокрема тому, що влаштував йому "палаючу землю" після 2014 року.

Про це він сказав в інтерв'ю Дмитру Гордону, розповідаючи про часи свого прем'єрства.

Яценюк зазначив, що "ніколи не розцінював Порошенка як ворога".

"Більше того, я з відкритою душею до нього був, коли він став президентом. Ми тоді з Турчиновим дуже переживали, що вибори будуть в два тури, що країна просто між першим і другим туром не проживе. Він тоді виграв у першому турі, і це було добре, тому що були проведені демократичні вибори", - сказав Яценюк.

Але після цього, за словами Яценюка, Порошенко "задіяв усю машину" проти нього. "Порошенко стає в один тур президентом. Ну, і Петро Олексійович чомусь вирішив, що я у нього основний конкурент на наступних президентських виборах. Ну, якщо чесно, він правильно вирішив. Це правда".

"У 2014 році БПП не очікував, що вони програють вибори "Народному фронту". І наступного дня після виборів все, що почали робити, - це заточувати всіх проти мене. Вони мені влаштували палаючу землю під ногами. [Нардеп-утікач] Онищенко публічно заявив, що витратив 30 мільйонів доларів на скидання Яценюка", - сказав він.

"Думаю, сьогодні він, можливо, якщо і не шкодує, то ставить під сумнів доцільність всього цього", - додав Яценюк.

У відповідь на запитання, чому Порошенко програв президентські вибори, він наголосив: "Зокрема і що він зробив помилку. Йому не треба було починати війну зі мною в 2014 році... Я брав весь вогонь на себе".

"Я робив те, у що вірю. Робив те, що є в адекватному, правильному протоколі порятунку пацієнта, який перебуває в клінічній смерті. Ніхто іншого рецепта до сьогодні не запропонував", - додав він.

Арсеній Яценюк вважає правильним, що не воював публічно з Порошенком. "Правильно зробив, що пішов [в 2016 році] і не допустив дострокових парламентських виборів. Це б точно призвело до дострокових президентських виборів. А це мало б неймовірні наслідки для держави. Не виключаючи подальшої федералізації країни", - переконаний він.

У відповідь на запитання, в чому головна помилка Порошенка, Арсеній Яценюк сказав: "Якби Порошенко на старті президентства був таким, яким він є вже сьогодні, після 5 років президентства, думаю, що були б інші результати. Його теж життя побило і теж навчило".

Відповідаючи на запитання Гордона про риси Порошенка, Яценюк сказав: "Я не скажу про Порошенка нічого поганого. Тому що те, що було, - це було. Ми якось у цьому розберемося. Погано, що це вразило систему державної влади в країні. Це підірвало довіру до інституту прем'єра, а потім до інституту президента".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram