ГоловнаПолітика

У Зеленського мають намір провести ревізію судової реформи

В АП заявили про провал реформи, "яка проходила під контролем Адміністрації колишнього президента Петра Порошенка".

У Зеленського мають намір провести ревізію судової реформи
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський ухвалив рішення створити експертну групу для оцінки результатів проведеної судової реформи і підготовки законодавчих і практичних кроків для вирішення проблем функціонування судової гілки влади.

Про це йдеться в заяві заступника глави Адміністрації президента Руслана Рябошапки, оприлюдненій на сайті президента.

"Ми стурбовані ситуацією, яка складається останнім часом у зв'язку з проголошенням різними судовими інстанціями (зокрема "реформованими") судових рішень, які, на думку юристів, не ґрунтуються на вимогах Конституції України і закону", - заявив Рябошапка.

В АП вважають, що ухвалення таких рішень продовжує руйнувати довіру українців до судової системи.

Відповідно до заяви, такі судові рішення свідчать про провал судової реформи, яка проходила під контролем Адміністрації колишнього президента Петра Порошенка.

"У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення створити експертну групу для оцінки результатів проведеної "судової реформи" і підготовки законодавчих і практичних кроків для невідкладного вирішення проблем функціонування судової гілки влади", - йдеться в документі.

Рябошапка додав, що в АП також очікують "швидкої та принципової реакції Вищої ради правосуддя на такі рішення".

Раніше Рада Європи провела експертну оцінку судової реформи в Україні за період з 2014 по 2018 рік і позитивно відгукнулася про її результати.

Нагадаємо, судова реформа була ініційована в 2014 році. 2 червня 2016 року були ухвалені зміни до Конституції в частині правосуддя. За час реформи був створений новий Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд і Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Чинні судді проходять переатестацію, під час якої перевіряють рівень їхньої компетентності та доброчесності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram