ГоловнаПолітика

​За загибель репортера на Донбасі італійці вимагають від України мільйони євро компенсації

Суд над нацгвардійцем Віталієм Марківим триває з 6 липня 2018 року.

​За загибель репортера на Донбасі італійці вимагають від України мільйони євро компенсації
Фото: Arsen Avakon/instagram.com

У трибуналі італійського міста Павія 14 червня відбулося одне з останніх судових засідань у справі нацгвардійця Віталія Марківа, обвинуваченого в причетності до загибелі італійського фоторепортера на Донбасі п'ять років тому.

Перед судом присяжних з підсумковим словом виступили адвокати цивільних позивачів - сім'ї загиблого фотографа Андреа Роккеллі і журналістських організацій, передає Радіо Свобода.

Вони заявили про підтримку версії звинувачення. Згідно з нею, підсудний військовослужбовець Національної гвардії України Марків 24 травня 2014 року, виконуючи бойове завдання, надавав інформацію Збройним силам України про місце перебування іноземних журналістів біля фабрики Zeus Ceramica на окупованій тоді терористами території біля Слов'янська Донецької області.

Відповідно, представники цивільних позивачів погодилися з тезою звинувачення, згідно з якою Андреа Роккеллі і його напарник росіянин Андрій Миронов загинули в результаті пострілів з боку гори Карачун, місця дислокації українських військ, а не від проросійських бойовиків, які також стріляли з важкої зброї. Захисники позитивно говорили про поведінку сепаратистів, цитуючи своїх свідків-журналістів, чим спростовували причетність бойовиків до смерті цивільних іноземців, повідомляє видання.

Адвокат Алессандра Баллеріні, захисниця сім'ї Роккеллі, різко засудила Україну за "бездіяльність у розслідуванні обставин і причин смерті італійського фотографа". Так, переконана захисниця, ображено гідність батьків загиблого, які втратили довіру до української влади. Адвокат вимагає від суду присяжних призначити сплату компенсації родині Роккеллі на суму 1 млн євро - по 500 тис. євро для матері і батька загиблого. Для цивільної дружини загиблого Баллеріні просить 800 тис. євро. Окреме грошове відшкодування запропоноване іншим адвокатом для сестри фотографа.

Захисник від асоціації фотографів фрілансерів Cesura Lab зі свого боку попросив 15 тис. євро компенсації від цивільного відповідача (держави Україна). Ці кошти, за його словами, будуть спрямовані на організацію професійних курсів для журналістів в Італії.

Адвокат і політик Джуліано Пізапія, який представляє Союз італійської преси FNSI і обласну Асоціацію журналістів Ломбардії, не озвучив грошової суми відшкодування, передавши судді письмовий варіант вимог своєї сторони. Він зазначив, що гроші будуть використані для захисту італійських журналістів.

Попереду останні три засідання суду, який триває з 6 липня 2018 року. Наступної п'ятниці з промовою виступить провідний захисник підсудного Раффаелле Делла Валле і адвокат-представник України - Нікколо Бертоліні Клерічі, 5 липня підсумки захисту оголосить адвокат Донателла Рапеллі. Вердикт очікується 12 липня.

Майже два роки 29-річний нацгвардієць Віталій Марків з подвійним громадянством України та Італії перебуває під вартою у в'язниці в Мілані. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці заарештували його в аеропорту Болоньї, коли він з дружиною приїхав у відпустку до своєї матері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram