ГоловнаПолітика

МЗС України не визначилося, хто в Молдові прем'єр-міністр (оновлено)

Український представник зустрівся і з Санду, і з Філіпом.

МЗС України не визначилося, хто в Молдові прем'єр-міністр (оновлено)
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України не визначилося, хто в Молдові прем'єр-міністр.

Прес-служба МЗС у четвер повідомила, що спецпредставник України з питань придністровського врегулювання Віктор Крижанівський 12 червня здійснив робочу поїздку в Молдову, де провів зустрічі з лідерами країни.

У першій половині дня він зустрівся зі спікером парламенту Зінаїдою Гречаний, прем'єр-міністром Майєю Санду, яку призначила парламентська більшість ПРСМ і ACUM, і членами її уряду - віце-прем'єром з питань реінтеграції Василем Шовою і міністром закордонних справ Ніколаєм Попеску.

У другій половині дня Крижанівський провів переговори з прем'єр-міністром від ДПМ Павлом Філіпом, віце-прем'єром з питань реінтеграції Крістіною Лєснік і міністром закордонних справ Тудором Уляновскі.

"Відбувся обмін думками щодо ситуації в РМ. Відзначено, що нинішня політична криза потенційно дестабілізує безпекову ситуацію в регіоні. Віктор Крижанівський зазначив, що для України важливо, щоб Молдова і надалі рухалася по шляху європейської інтеграції", - йдеться в повідомленні.

Україна закликала всі політичні сили в Молдові вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу, щоб уникнути силового протистояння і в підсумку знайти виважене рішення, яке стабілізує ситуацію і сприятиме демократичному розвитку держави.

Оновлення. У МЗС України пояснили, чому одночасно називають прем'єр-міністрами колишнього главу уряду Молдови Павла Філіпа і главу нового уряду Майю Санду.

"Дві прем'єри - це, як правило, забагато. І писати про обидвох в одному повідомленні - не щоденна справа. Але набагато важливіше знайти збалансоване політичне і юридичне рішення. І ставки тут набагато вищі, ніж багато хто вважає", - заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

За його словами, саме тому Україна першою почала "інтенсивний діалог, і заочний, і очний, з усіма ключовими гравцями".

"Для цього важлива не зміна табличок, а довірча взаємодія. Або ми втрачаємо ініціативу, або діємо вже. Ми - діємо!" - підкреслив він в Facebook.

Нагадаємо, що в лютому 2019 року в Молдові відбулися парламентські вибори. Партія соціалістів Республіки Молдови отримала 35 мандатів, Демократична партія Молдови - 30, блок ACUM - 26, партія ШОР - 7.

Для формування більшості в Молдові необхідний 51 депутат, але переговори між партіями зайшли в глухий кут.

7 червня в Молдові добіг термін для формування коаліції, проте президент Ігор Додон не розпустив парламент. Наступного дня ПРСМ і ACUM сформували більшість, призначивши нового спікера і уряд на чолі з Майєю Санду.

Третя велика парламентська партія - Демократична партія - звинуватила конкурентів в узурпації влади.

Конституційний суд Молдови оголосив дії парламенту неконституційними, відсторонив Додона і передав його повноваження прем'єр-міністру Павлу Філіпу.

Філіп розпустив парламент і призначив вибори на 6 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram