ГоловнаПолітика

Хомчак - про вихід з Іловайська: Не знаю, чому рішення нагорі приймалося так довго

Причини зволікання з наказом про вихід він з'ясувати не намагався.

Хомчак - про вихід з Іловайська: Не знаю, чому рішення нагорі приймалося так довго
Фото: UA:TV

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак, який командував силами АТО в районі Іловайська влітку 2014 року, не знає, чому війська з Іловайського котла не виводили відразу.

Про це він сказав в інтерв'ю Радіо Свобода, зазначивши, що 25 серпня 2014 року українські військові в Іловайську вже були оточені.

"Чому рішення (про вихід з оточення - ред.) приймалося нагорі так довго, я не знаю. У мене вже була ситуація така, коли немає продовольства, коли немає води, елементарного, коли поранених немає можливості вивезти... Першу допомогу надаємо, але їм потрібна більш кваліфікована допомога, і люди вже гинуть від того, що ми безсилі їм чимось допомогти, коли в деяких військовослужбовців з'являється панічний настрій, коли ми розуміємо: або буде братська могила, або треба ризикувати і приймати якісь рішення - тоді я вже прийняв рішення, і ми пішли", - згадує Хомчак.

Він відмовився коментувати обставини виходу з оточення, заявивши, що очікує остаточних результатів розслідування. За словами Хомчака, він не намагався з'ясувати причини зволікання з наказом про вихід.

"Я не запитую про жодні рішення, є кримінальна справа, нехай пояснюють тим органам, яким повинні пояснювати. Я ж не слідчий, я так само проходжу в кримінальній справі. Я ж живий залишився. Сьогодні питань немає тільки до тих, хто не живий. А всі, хто залишилися живими - до всіх є питання, всім їх ставлять, всіх опитують. Звичайно, я вам скажу: якби не зайшла Росія... Чому зайшли війська Росії? Тому що не все виходило у їхніх підрозділів спеціального призначення, які з тієї сторони з нами воювали під виглядом, як ми їх називали, «ополчення» чи ще щось", - сказав Хомчак.

Нагадаємо, 21 травня президент України Володимир Зеленський звільнив з посади начальника Генштабу, головнокомандувача ЗСУ Віктора Муженка і призначив замість нього Руслана Хомчака. До того часу Хомчак займав посаду головного інспектора Міністерства оборони. Влітку 2014 року він командував операцією в Іловайську.

Наприкінці серпня 2014 року українські військові потрапили в оточення під Іловайськом. Регулярні частини збройних сил Росії, які вторглися в Україну, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військовослужбовців і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram