ГоловнаПолітика

У КСУ посперечалися з приводу кількості депутатів у коаліції на момент створення

Депутат Купрієнко спробував упіймати представника Зеленського, підсунувши йому неправдиві дані.

У КСУ посперечалися з приводу кількості депутатів у коаліції на момент створення
Олег Куприенко
Фото: hpib.life

Депутат Верховної Ради Олег Купрієнко спробував оскаржити позицію Володимира Зеленського в Конституційному Суді неправдивими даними про кількість членів коаліції.

Під час дебатів із представником Зеленського Федором Веніславським Купрієнко заявив, що 27 листопада 2014 року, на дату формування коаліції, в неї, імовірно, входили 14 позафракційних депутатів.

"Якщо скласти депутатські фракції, які увійшли в коаліцію, - це БПП (132 особи), "Народний фронт" (82), "Самопоміч" (33), Радикальна партія (22) і "Батьківщина" (19), - разом 288", - порахував він.

Веніславський відповів, що якщо це так, то "ми визнаємо, що коаліція була сформована не 302, а тими депутатами, які входили до складу фракцій".

Це зацікавило суддю Мельника, який зауважив, що в листі президента йдеться, що коаліція була сформована з 302 депутатів, а не 288.

Після цього помічники Веніславського зробили свої підрахунки, і вони виявилися трохи іншими.

"Ви зараз свідомо чи несвідомо вводите в оману всіх присутніх. Станом на 27.11.2014 року була створена коаліція депутатських фракцій. До складу коаліції увійшли 302 народних депутати. БПП - 146, "Народний фронт" - 83, "Самопоміч" - 32, Радикальна партія - 22, "Батьківщина" - 19. Тому ваша заява про те, що там були позафракційні, не відповідає нашій інформації", - сказав Веніславський.

Нагадаємо, позиція Зеленського ґрунтується на тому, що позафракційні депутати не є членами коаліції "Європейська Україна", тому що вона розпалася 29 березня 2016 року з виходом Радикальної партії. В такому разі президент уже три роки мав право розпустити парламент.

Інша сторона наполягає, що коаліція припинила існування 17 травня після виходу "Народного фронту". В такому разі Зеленський не мав права розпускати парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram