ГоловнаПолітика

Нардеп Алексєєв закликав Зеленського скасувати указ про розпуск Ради

На його думку, це був би "правильний крок, гідний найвищого рівня державного діяча".

Нардеп Алексєєв закликав Зеленського скасувати указ про розпуск Ради
Фото: facebook/КСУ

Депутат фракції "Народний фронт" Ігор Алексєєв вважає, що указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту не відповідає Конституції і закликав скасувати його.

Про це Алексєєв заявив під час виступу в Конституційному Суді, йдеться на сайті "НФ".

"Правильний крок, гідний найвищого рівня державного діяча, ким є президент України, - це скасування цього указу", - підкреслив нардеп.

"Ми з повагою ставимося до вибору українського народу. На цих демократичних і вільних виборах переміг президент Зеленський, чий указ ми оскаржимо. Як політик заявляю, що люди вимагають змін. І останні президентські вибори це довели. Але основна вимога - це вимога права і справедливості", - додав Алексєєв.

За його словами, люди вимагають відповідальності від президента, парламенту, уряду, Конституційного Суду і всього суддівського корпусу.

"І межі цієї відповідальності визначені Основним законом держави - а це Конституція. Конституція не визначає принципи політичної доцільності або недоцільності, а визначає дотримання тільки букви і духу основоположного акта української держави", - підкреслив Алексєєв.

"У ваших найвищих інтересах, пане президенте, стати зразком дотримання Конституції і її справжнім, а не удаваним гарантом", - додав депутат.

Алексєєв також підкреслив, що склад Ради в будь-якому разі змінився б на чергових виборах 27 жовтня.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8 скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже 2016 року в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів. Однак офіційно про розпад коаліції не оголошувалося до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати Верховної Ради від "Народного фронту" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram