ГоловнаПолітика

Зеленський виступив у КСУ на підтримку розпуску Ради і покинув залу

Президент вважає, що його указ відповідає і духу, і букві закону.

Фото: Макс Левін

Президент України Володимир Зеленський узяв участь у засіданні Конституційного Суду, який розглядає його указ про розпуск Верховної Ради. Він виступив з короткою промовою і покинув залу.

"Спасибі, що мене запросили. Здається, це вперше в історії України. Зазвичай це відбувалося навпаки - президент викликав суддів до себе", - сказав Зеленський на початку промови.

У прес-службі Конституційного Суду LB.ua сказали, що Зеленський не має рації. Його попередник Петро Порошенко, наприклад, двічі був на пленарних засіданнях КСУ, коли складали присягу судді.

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левин

Далі він продовжив промову словами про те, що рішення про розпуск Верховної Ради, на його думку, відповідає і духу, і букві закону.

"Про відповідність духу закону свідчать багато факторів. Громадяни України не просто не вірять Раді, рейтинг довіри - 4%. Народ України аплодує рішенням про розпуск Верховної Ради. Люди впевнені, що оскарження цього рішення - це просто спроба народних депутатів утриматися за свої крісла, за недоторканність і можливість збагачення", - сказав президент.

Він висловив надію, що Конституційний Суд України ухвалить рішення, за яке не буде соромно.

Фото: Макс Левін

"Тим паче, що цей закон відповідає і букві закону. Наша юридична позиція беззаперечна і бездоганна. Це доведе мій представник Федір Веніславський, а сам, з вашого дозволу, я покидаю зал, щоб ніхто потім не сказав, що моя присутність мала вплив на суддів, і рішення було прийнято під тиском", - сказав Зеленський.

Президент виступив з промовою не з трибуни, а збоку, біля суддів.

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левін

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8 скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліцію "Європейська Україна" було створено наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже в 2016 році в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів.

Однак офіційно про розпад коаліції не оголошували до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати Верховної Ради від "Народного фронту" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Чергові вибори до Верховної Ради мали відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram