ГоловнаПолітика

Зеленський відвідає засідання КС у справі про розпуск Ради

Представник президента впевнений, що доведе факт відсутності парламентської коаліції з березня 2016 року.

Зеленський відвідає засідання КС у справі про розпуск Ради
Конституционный Суд украины
Фото: Конституційний Суд України

Президент Володимир Зеленський відвідає засідання Конституційного Суду у справі про конституційність його указу про розпуск Верховної Ради 11 червня.

Про це він повідомив у своєму відеозверненні у Фейсбуці.

Засідання відбудеться у вівторок, 11 червня, о 10:00.

"Мене запросили на це засідання. Це вперше в історії незалежності, коли президент прийде на засідання Конституційного Суду. Я обов'язково буду. Ми впевнені у своїй позиції", - сказав Зеленський.

Представник Зеленського в Конституційному Суді Федір Веніславський упевнений, що у КС немає ніяких підстав визнати указ про розпуск Ради неконституційним. Про це він заявив на брифінгу, передають "Українські Новини".

"На наше переконання, у КС немає ніяких правових підстав для того, щоб ставити під сумнів конституційність указу президента і не може бути. У суді завтра наша команда повністю доведе, що указ президента є конституційним", - сказав Веніславський.

Він також додав, що доведе в суді факт відсутності парламентської коаліції з березня 2016 року.

"Ми доведемо, що коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" припинила своє існування 29 березня 2016 року, коли з неї остаточно вийшла фракція Радикальної партії Олега Ляшка... Кількість народних депутатів стала меншою, ніж вимагає Конституція, і це абсолютно очевидна істина, яка не потребує доказів, тому що її фактично визнали самі депутати, і попередній президент заявляв, що в нього є право дострокового розпуску парламенту, але він його не застосовує", - сказав він.

Веніславський також запевнив, що під час підготовки указу Зеленського "юридична точність усіх формулювань була максимально вивірена".

Нагадаємо, Конституційний Суд вирішив невідкладно в усному режимі розглянути справу про конституційність указу президента про розпуск Ради.

24 травня 2019 року в КС надійшло подання 62 нардепів щодо конституційності указу президента Зеленського про розпуск Ради VIII скликання і позачергові вибори.

Група депутатів з фракції "Народного фронту" вважає, що коаліція фракцій "Європейська Україна" припинила своє існування 17 травня, тому в депутатів було ще 30 днів до створення нової коаліції, і в цей період розпуск парламенту є неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram