ГоловнаПолітика

Судові органи окреслили кроки для подолання кадрової кризи в судах

Кваліфікаційне оцінювання можуть обмежити в термінах.

Судові органи окреслили кроки для подолання кадрової кризи в судах
Фото: Факты

Керівники судових органів означили кроки для подолання кадрової кризи в судах, через яку 14 судів не здійснюють правосуддя, а в 154 судах кількість суддів становить менш ніж 60% від штатної чисельності.

Судова реформа 2016 року зобов'язала суддів пройти кваліфікаційне оцінювання. На червень 2019 року його пройшли 2701 осіб, ще 2586 - в процесі. За цей час понад 2 тисячі суддів були звільнені з посад, що суттєво вплинуло на укомплектованість судів і їх здатність розглядати справи в розумні терміни.

За даними LB.ua, цю проблему керівники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Державної судової адміністрації, Школи суддів і Верховного Суду обговорювали на зустрічі 6 червня.

У понеділок, 10 червня, на сайті Ради суддів опублікували їхню спільну заяву.

Вони вирішили, що ВККСУ впродовж 1-2 місяців повинна оголосити і провести конкурси на зайняття вакантних посад у місцевих судах, а також у судах з кадровим дефіцитом 50% і більше.

До кінця року планують завершити переведення суддів до апеляційних і новостворених місцевих судів.

ВККСУ також рекомендовано розглянути можливість прискорити проведення кваліфікаційного оцінювання та в пріоритетному порядку атестувати суддів, у яких закінчився п'ятирічний термін повноважень.

Також планують прискорити вимірювання навантаження на суддів та їх затвердження Радою суддів України.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в Україні набули чинності зміни в Конституцію в частині правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram