ГоловнаПолітика

Підозрюваного в державній зраді суддю Чорнобука звільнили з-під варти

Колишній голова Апеляційного суду Криму в 2014 році підтримував окупацію.

Підозрюваного в державній зраді суддю Чорнобука звільнили з-під варти
Фото: facebook/Larysa Sargan

Київський апеляційний суд скасував рішення Голосіївського райсуду Києва про продовження терміну утримання під вартою колишнього голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука.

Про це повідомила прес-служба прокуратури АР Крим.

"Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського районного суду Києва, якою було продовжено термін утримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду АР Крим, відтак його звільнили з-під варти", - заявили в прокуратурі.

Позиція захисту базується на тому, що підозрюваний - діючий суддя, оскільки 29 листопада 2018 року Верховний Суд скасував постанову Верховної Ради від 29 вересня 2016 року про масове звільнення суддів, під яке потрапив і Чорнобук.

Прокуратура підкреслила, що згодом Київський апеляційний суд двічі розглядав питання про продовження терміну тримання під вартою Чорнобука, під час яких сторона захисту приводила цей аргумент, але обидва рази рішення суду першої інстанції залишалися чинними.

З третього разу апеляційний суд став на бік захисту і відпустив Чорнобука.

Прокуратура вважає, що скасування постанови Верховної Ради не є підставою для відновлення на посаді судді.

Нагадаємо, в березні 2014 року Чорнобук публічно підтримав анексію Криму Росією. Незважаючи на це, окупаційна влада Криму звільнила його з посади і заборонили в'їзд на півострів. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка його призначили на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У липні 2018 року Чорнобуку заочно було оголошено підозру в зраді. 19 липня його оголосили в розшук і на початку листопада затримали в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram