ГоловнаПолітика

У Гаазі розпочалися усні слухання у справі "Україна проти РФ"

Мета України - домогтися міжнародного статусу Керченської протоки.

У Гаазі розпочалися усні слухання у справі "Україна проти РФ"
Публичные слушания по делу Украины против РФ в Международном Суде (ICJ) в Гааге, 06 марта 2017 г.
Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 10 червня, в Гаазі розпочалися усні слухання з питань юрисдикції за позовом "Україна проти РФ" про порушення окупантами прав прибережної держави, які гарантує Конвенція ООН з морського прав. Про це повідомила голова української делегації на цьому судовому процесі Олена Зеркаль на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Мета Росії традиційна - уникнути розгляду справи по суті і відповідальності. Наше завдання одночасно просте і складне: відстояти своє право на судовий розгляд", - коротко пояснила вона.

"Слухання на цьому тижні (10-14 червня) важливі в ширшому контексті: прагнучи "вбити" справу, РФ намагається додати два важливі питання: а) поставити під сумнів український суверенітет у Криму і б) довести, що має право як завгодно вести себе в Азовському морі і в Керченській протоці, оскільки там не застосовується міжнародне морське право", - написала Зеркаль.

Сьогодні в Гаазі виступає російська сторона, відповідь України - завтра. Письмові пояснення України, де докладно викладено позицію на всі заперечення росіян, доступні на сайті трибуналу.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна подала окремий позов проти РФ за порушення країною-окупантом Конвенції ООН з морського права 1982 року. В травні 2017-го пройшло перше засідання трибуналу, де було створено арбітраж, 19 лютого 2018 року Україна подала свої докази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram