ГоловнаПолітика

Питання про скасування блокади ОРДЛО порушив не Кучма, - Сайдік

Пропозицію бойовиків підтримала Росія.

Питання про скасування блокади ОРДЛО порушив не Кучма, - Сайдік
Мартин Сайдик
Фото: EPA/UPG

Питання про зняття економічної блокади з непідконтрольних Україні територій Донецької і Луганської областей на засіданні Тристоронньої контактної групи 5 червня в Мінську порушили представники ОРДЛО, їх загалом підтримала Російська Федерація.

Про це заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ з урегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік, передає Інтерфакс-Україна.

"Щодо дискусії в ТКГ про економічні питання, хочу відповісти, що вчора, відповідаючи на питання журналістів про зняття так званої блокади, я порушив лише один аспект дуже комплексного і складного питання про зняття торгових обмежень і відновлення економічних зв'язків України з тимчасово непідконтрольними їй ОРДО і ОРЛО. Насправді під час дискусії в ТКГ питання про зняття виключно самої блокади було порушено представниками ОРДО і ОРЛО і підтримано в загальній формі російською стороною", - йдеться в заяві Сайдіка.

Сайдік зазначив, що представник України в ТКГ Леонід Кучма у своїх висловлюваннях говорив про весь комплекс взаємних кроків, пов'язаних з цим питанням.

"Він (Кучма - ред.) особливо підкреслив, що ця робота повинна бути взаємною, і він, зокрема, говорив про скасування так званого зовнішнього управління підприємствами, а також про низку інших заходів. Всі вони, зрозуміло, повинні реалізовуватися в правовому полі України", - підкреслив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ з урегулювання ситуації на сході України.

Сайдік пояснив, що причиною непорозуміння є те, що коли представники ОБСЄ в ТКГ вживають термін "блокада", то він у їхньому розумінні сприймається як "цей широкий комплекс вищезазначених заходів, вжитих усіма сторонами конфлікту".

Спецпредставник ОБСЄ вказав, що всі обмежувальні заходи, вжиті з березня 2017 року, зробили свій негативний внесок у збільшення розриву між сторонами конфлікту і, зокрема, громадянами, які проживають по обидва боки лінії зіткнення.

Нагадаємо, рішення про блокаду окупованих районів Донбасу було прийнято РНБО восени 2014 року, після вторгнення в Україну регулярної армії Росії. Указ передбачав припинення діяльності на території ОРДЛО всіх державних установ України та банків, а також евакуацію їхніх співробітників. У 2017 році президент Петро Порошенко прийняв рішення про припинення всіх економічних, торговельних і транспортних зв'язків з окупованими територіями.

За зняття блокади в травні цього року висловлювалися представники "Опозиційного блоку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram