ГоловнаПолітика

У ЗМІ потрапили нові докази причетності росіян до краху МН17

Понад 170 російських протиракетників прибули до українського кордону за два дні до катастрофи.

У ЗМІ потрапили нові докази причетності росіян до краху МН17
Фото: bbc.com

Російська "Новая газета" опублікувала додаткові докази перекидання російських сил ППО до кордонів України перед катастрофою рейсу МН17.

З паперів, оприлюднених на сайті видання, випливає, що більш ніж 170 військовослужбовців підрозділів ППО РФ перебували поблизу кордону в Ростовській області в день, коли з установки ЗРК "Бук" був атакований рейс МН17. А 15 липня, за два дні до загибелі лайнера, вони отримали сухі пайки на 5 діб.

Перший документ свідчить про те, що начальникам курського і воронезького підрозділів військової автомобільної інспекції РФ в червні 2014 року наказали організувати супровід військової техніки дорогами загального користування. Саме з Курської області на Донбас приїхав "Бук 332", що збив малайзійський лайнер 17 липня 2014 року.

З документа випливає, що перевезення техніки курської бригади ППО здійснювалося силами 69-ї бригади матеріально-технічного забезпечення (в/ч 11385). Це підтверджує версію авторів порталу Bellingcat про участь особового складу і вантажівок 69-ї бригади в переміщенні техніки з Курська, висловлену ними ще у 2017 році.

В іншому документі наводиться список декількох вантажівок з водіями, які прибудуть до Курська з Бєлгорода, щоб вирушити далі. Зокрема, там фігурує КамАЗ з "чорним" держномером 4267 АН і його водій - рядовий Бутиков А.Н. Пізніше саме цей КамАЗ потрапить в об'єктиви аматорської зйомки під час перевезення того самого "Бука 332" в прикордонному Міллеровому.

Отже, з 23 по 25 червня колона військової техніки виходить з Курська на військову базу Міллерова поблизу українського кордону.

Особовий склад в кількості понад 170 осіб приєднався до техніки пізніше - 15 липня 2014 року. Вони були зараховані на котлове забезпечення, що одразу ж зняли, але при цьому отримали сухпайки на 5 діб (видається, якщо приготування їжі неможливе).

Факт прибуття військовослужбовців з курської частини в прикордонне Міллерове з датою 15 липня посилює підозри і підтверджує версію про причетність росіян до загибелі MH17.

Нагадаємо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 чоловік. Всі вони загинули.

Міжнародна слідча група, яка встановлювала обставини аварії літака Malaysia Airlines, дійшла висновку, що лайнер був збитий ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську. Комплекс був доставлений на Донбас, причому всі машини, які супроводжували його, також належали до російських Збройних сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram