ГоловнаПолітика

Зеленський: начальник Генштабу Хомчак візьме участь у засіданні ТКГ (оновлено)

"Там будуть певні пропозиції щодо повернення в "Мінськ".

Зеленський: начальник Генштабу Хомчак візьме участь у засіданні ТКГ (оновлено)
Руслан Хомчак
Фото: UA:TV

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак візьме участь у засіданні Тристоронньої контактної групи.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі, яку транслював "5 канал".

"Начальник Генштабу працюватиме згідно з українською доктриною. Завтра відбудеться перша зустріч у Мінському форматі, він перебуватиме на цій зустрічі", - сказав Зеленський, відповідаючи на запитання, як зміниться політика України після зміни військового керівництва.

"Там будуть певні пропозиції щодо повернення в "Мінськ". По-перше - припинення вогню (ми хочемо все закінчити), обмін полонених і дуже багато пунктів", - додав президент.

Оновлення. Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд прокоментувала це рішення, назвавши його "неприйнятним".

"Участь начальника Генерального штабу в засіданні так званої "Тристоронньої контактної групи" неприйнятна і легалізує російську концепцію "громадянського конфлікту на Сході України". "Мінські домовленості", так само як і ТКГ, офіційно не визнають Росію агресором і стороною конфлікту. Їх мета - змусити Україну визнати, що у нас "громадянський конфлікт", а не російська агресія, і вести переговори з російськими маріонетками з метою надання їм особливого статусу", - написала вона у Фейсбуці.

"Якщо глава Генштабу братиме участь у таких зустрічах, то хто для нього ворог і з ким шостий рік воюють українські військові?" - додала Сироїд.

Нагадаємо, 3 червня Леонід Кучма повернувся на посаду представника України в ТКГ. Він пішов у відставку восени 2018 року, проте погодився на пропозицію Зеленського знову очолити цю посаду, оскільки президент вважає необхідним розблокувати Мінський процес.

Представник Кучми Дарка Оліфер раніше повідомила, що на зустрічі в Мінську 5 червня обговорюватиметься питання звільнення заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram