ГоловнаПолітика

Антикорупційні законопроекти Зеленського буде внесено в Раду в найближчі тижні - Рябошапка

Законопроект про невідворотність покарання за корупційні злочини представлять наступного тижня.

Антикорупційні законопроекти Зеленського буде внесено в Раду в найближчі тижні - Рябошапка
Руслан Рябошапка
Фото: Газета День

Законопроекти президента Володимира Зеленського про поліпшення антикорупційної інфраструктури та усунення проблем у судовій системі буде внесено до Верховної Ради в найближчі тижні. Про це розповів заступник голови Адміністрації президента України Руслан Рябошапка, передає "Інтерфакс-Україна".

Він підкреслив, що в команди буде дві принципово важливі ініціативи: про невідворотність покарання за корупцію і про забезпечення права на справедливий суд.

"Ми розраховуємо наступного тижня завершити роботу над законопроектом про невідворотність покарання за корупційні злочини та, можливо, ще десь тиждень - щодо судової гілки влади", - повідомив він.

Суть законопроектів - перезапуск антикорупційної інфраструктури. Для Національного агентства з питань протидії корупції (НАЗК) буде запропоновано удосконалення режиму перевірки електронних декларацій, оскільки в НАЗК є проблеми практичного характеру, які ускладнюють роботу з перевірки декларацій.

У Кримінальному процесуальному кодексі запропонують спростити деякі процедури, які зараз ускладнюють роботу органів досудового слідства. Поправки передбачатимуть обов'язкове отримання санкції суду на проведення експертиз у кримінальних провадженнях.

Також цей законопроект буде передбачати кілька процесуальних механізмів, які дадуть право Національному антикорупційному бюро здійснювати автономне прослуховування або зняття інформації з каналів зв'язку.

Рябошапка зазначив, що другий законопроект буде пов'язаний із судовою реформою, яку в нас почали кілька років тому.

"Єдиними бенефіціарами від цієї реформи є колишня влада і керівництво судової гілки влади: керівники Вищої ради правосуддя (ВРП), Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), Верховного Суду, які отримують великі зарплати, і при цьому ніякого поліпшення ситуації ні для наших громадян, ні для іноземних інвесторів немає", - зауважив він.

На цей момент обговорення цього законопроекту триває.

Нагадаємо, з 21 травня колишній член Національного агентства з протидії корупції Руслан Рябошапка отримав посаду заступника голови Адміністрації президента України. У штабі Зеленського він був головним фахівцем з правоохоронної та антикорупційної політики.

За даними джерел LB.ua, стало відомо, що Рябошапка в АП займатиметься питаннями судової реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram