ГоловнаПолітика

Держдума РФ оголосила тендер для підрахунку "збитку", завданого Криму з 1991 по 2014 рік

Початкова вартість дослідження - понад 150 тисяч доларів.

Держдума РФ оголосила тендер для підрахунку "збитку", завданого Криму з 1991 по 2014 рік
Фото: EPA/UPG

На російському сайті держзакупівель розміщено тендер на виконання так званого дослідження для "оцінки збитку", завданого Криму з 1991 по 2014 рік, коли анексований нині півострів перебував під контролем України. Про це пише сайт "Крим.Реалії".

Початкова вартість дослідження - 10 мільйонів російських рублів (понад 150 тисяч доларів).

Замовником дослідження є Державна дума Росії, яка хоче побачити "порівняння соціально-економічного та законодавчого регулювання основних сфер життя Криму в період СРСР, в складі України і складі Росії".

Вказується, що заявки приймаються до 27 червня. Виконавця мають обрати 11 липня за підсумками конкурсу.

У березні спікер Держдуми В'ячеслав Володін запропонував виставити Україні "рахунок за Крим". Він заявив, що півострів анексувала не Росія, а Україна.

Нагадаємо, в лютому-березні 2014 року Російська Федерація силами Збройних сил РФ окупувала Автономну Республіку Крим і місто Севастополь.

Світова спільнота оголосила анексію незаконною, а Сполучені Штати Америки гарантували, що Крим ніколи не буде визнаний російським.

У 2014 році Україна оцінила збитки від окупації Криму в трильйон гривень, не враховуючи вартість корисних копалин і втрачену вигоду.

Крим за внеском в економіку України посідав 11-те місце, Севастополь - останнє. Валовий регіональний продукт Криму і Севастополя разом становить 4% від суми ВРП всіх регіонів.

Україна втратила в Криму низку промислових підприємств: суднобудівний завод "Залив", Феодосійське виробниче об'єднання "Море", електромашинобудівний завод "СЕЛМА", завод "Фіолент", Сакський державний хімічний завод, завод "Йодобром", Кримський содовий завод, підприємство "Бром", "Кримський титан", Сиваський анілінофарбовий завод, Керченський меткомбінат, "Чорноморнафтогаз", "Масандра", завод шампанських вин "Новий Світ", завод "Коктебель". У Криму розташовані сім морських портів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram