ГоловнаПолітика

До затриманих у Криму активісток не пускають адвоката (оновлено)

Адвокат підозрює, що на жінок чинять тиск, щоб отримати "потрібні" свідчення.

До затриманих у Криму активісток не пускають адвоката (оновлено)
Скриншот из видеообращения Эмиля Курбединова

До затриманих сьогодні кримськотатарських активісток Муміне Салієвої і Луфтіє Зудієвої не пускають адвоката. Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов у відеозверненні у себе на фейсбуці.

Зараз жінок утримують в Сімферопольському Центрі протидії екстремізму.

"Я вважаю, що це грубе порушення права на захист. Зараз дві жінки перебувають там і до них не допускають адвокатів. Я подивлюся, що в суді говоритимуть співробітники МВС. На КПП мене теж відмовилися пропускати, посилаючись на якісь внутрішні інструкції. Я вважаю, що зараз на цих жінок чиниться тиск, щоб отримати відповідні свідчення від них у адміністративній справі. Інакше я це пояснити не можу", - сказав Курбедінов.

Він також додав, що черговий прокурор відмовився приймати скаргу адвоката на те, що його не пускають до активісток. За словами Курбедінова, на цю мить досі не відомо, що відбувається з кримськотатарськими активістками, "яких ЦПЕ буквально викрало".

Оновлення. За даними очевидців, співробітники ЦПЕ почали збирати пояснювальні записки у активістів, які прийшли підтримати затриманих дівчат. Крім того, силовики зажадали відійти від будівлі на 200 метрів.

Оновлення 18.25. Силовики відпустили Муміне Салієву, суд у її справі призначений на завтра, 31 травня, на 9:30 ранку. Зудієва залишається в будівлі, адвоката до неї не пускають вже понад три години.

Нагадаємо, сьогодні, 30 травня в Криму затримали двох кримськотатарських активісток.

Лютфіє Зудієву затримали в Джанкої на ринку. Поліцейські заблокували її автомобіль і попросили проїхати з ними у відділення поліції в Сімферополь для складання протоколу про адміністративне порушення та протоколу про затримання.

Муміне Салієву затримали в Бахчисараї біля її будинку на вулиці Миру. Співробітники ЦПЕ сказали, що вона повинна поїхати з ними до Сімферополя у відділення центру, після цього зв'язок з нею пропав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram