ГоловнаПолітика

Великі очікування від президента - це наслідок повного невігластва, - Мусіяка

У більш ніж сотні законів України виписані повноваження президента, які не є конституційними.

Великі очікування від президента - це наслідок повного невігластва, - Мусіяка
Фото: Макс Требухов

Великі очікування від президента є наслідком масштабного невігластва суспільства. Таку думку висловив Віктор Мусіяка, юрист, екс-віце-спікер Верховної Ради України під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Великі очікування від президента є наслідком масштабного невігластва суспільства з точки зору знання і розуміння основ Конституції. Хоча б свої права подивіться, механізм функціонування влади, все розписано", - сказав Мусіяка.

"Центр Разумкова проводив соціологічне дослідження. Близько 10% опитаних сказали, що вони повністю читали Конституцію, близько 40% - що читали окремі положення. Тобто 50% не відкривали Конституцію ніколи. Як можна говорити, що в нас є можливість через інститути громадянського суспільства контролювати діяльність влади? Це величезна проблема", - вважає юрист.

Експерт підкреслив, що в Україні діє більш ніж сто законів про повноваження голови держави, які є антиконституційними.

"Понад 20 років відбувався процес створення того, що називається "жива Конституція". Це маса різних законів і підзаконних актів, які всі разом створили ауру беззаконня. Зараз ми маємо квазідержаву. Я хотів би і, думаю, це очікування всього суспільства, щоб від президента Зеленського пішла ідея встановлення реального конституційного ладу в державі. Ми всі готові допомогти. Тому що від проголошення Конституції в нас жодного дня не було так, щоб усі її приписи виконувалися", - висловився Мусіяка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram